Pączki z serka homogenizowanego to super prosta alternatywa dla klasycznych pączków. Tylko 5 składników i 20 minut w kuchni, by cieszyć się pysznymi pączusiami.
Servings 25sztuk
Całkowity czas przygotowania 25 min.min.
Składniki
300gwaniliowego serka homogenizowanego
270gmąki
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżkaspirytusu
2jaja
olej rzepakowydo smażenia
cukier puderdo posypania
Kroki
Serek homogenizowany, jaja, mąkę, spirytus i proszek do pieczenia umieść w misce i wymieszaj do powstania jednolitej masy (może być dość rzadka, zwłaszcza, jeśli serek był o luźniejszej konsystencji).
Na głęboką patelnię wlej olej do wysokości ok. połowy rantu. Ustaw patelnię na małym palniku i rozgrzej dobrze olej.
Gdy olej ma już idealną temperaturę do smażenia (175 stopni), nasmaruj dłonie olejem i formuj małe kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj je od razu do tłuszczu.
Smaż pączki przez ok. 5 minut.
Przekładaj je na ręcznik papierowy, by zdjąć z nich nadmiar tłuszczu.
Gdy mini pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem.
Rady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Słowo kluczowe: deser z resztek, mini pączki, pączki, pączki domowe, pączki tradycyjne, pączki z serka homogenizowanego, prosty przepis, przepis na święta, przepisy na karnwał