Kurki z kurczakiem i makaronem szpinakowym to prosty przepis na szybki obiad. Delikatny kurczak i aromatyczne kurki to bardzo udany duet, a zielony makaron sprawia, że danie jest zdrowsze i apetycznie kolorowe.

Uwielbiam kurki. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, kupuję je 2-3 razy w tygodniu i wykorzystuję na rozmaite sposoby. Kilka dni temu było już risotto z kurkami, teraz czas na nieco inny wariant. Dlatego dziś proponuję Wam przepis z kurczakiem i makaronem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kurki, podgrzybki, maślaki – czy warto jeść grzyby?
Często spotykam się z opinią, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych, a jedynie walory smakowe. Niedawno zrobiłam research, żeby sprawdzić, czy tak właśnie jest i okazuje się, że sytuacja z grzybami nie jest taka jednoznaczna.
Grzyby – niezależnie od tego, czy są to kurki, maślaki, podgrzybki czy kanie – są przede wszystkim niskokaloryczne. 100 g grzybów dostarcza 50-70 kcal. Czemu tak mało? Otóż grzyby składają się w dużej mierze z wody. Nie oznacza to jednak, że oprócz niej nic ciekawego w nich nie znajdziemy. Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza ryboflawiny i niacyny. Zawierają też niewiele ilości witamin C, D oraz E. Natomiast nasz dzisiejszy bohater, czyli kruka, wyróżnia się zawartością prowitamin A i D2.

Kurki z kurczakiem i makaronem…ale jakim?
Do kurek z kurczakiem pasuje praktycznie każdy makaron, więc macie tu pełną dowolność. Ja najczęściej przygotowuję ten obiad z tagliatelle (również pełnoziarnistym), papardelle, farfalle lub penne. Wszystkie te pasty pięknie chłoną delikatny, śmietanowy sos. Dziś przygotowałam wersję z makaronem szpinakowym, który fantastycznie smakuje z grzybowymi sosami, a przy okazji sprawia, że danie pięknie wygląda na talerzu. Polecam Wam wypróbować tę pastę, którą coraz częściej można spotkać w sklepach.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurkami znajdziesz w zakładce GRZYBY.


Jak oczyścić kurki
Wiem, że niektórzy narzekają na czyszczenie kurek, Że to takie nużące, a grzyby delikatne i się łamią i nic z nich w końcu nie zostaje. Otóż moi drodzy, jest pewien bardzo prosty, skuteczny i szybki sposób na oczyszczenie kurek ze wszystkich pozostałości lasu.
Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję jedną łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem, delikatnie przemieszaj i zostaw na ok. 3 minuty. Po tym czasie zamieszaj ponownie, żeby ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze nawet 2 razy.

Kurki z kurczakiem i makaronem to jedno z moich ulubionych dań grzybowych. To szybki i tani obiad, który przygotujecie w mniej niż pół godziny, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek w tygodniu.

Kurki z kurczakiem i makaronem szpinakowym
Składniki
- 300 g kurek
- 300 g makaronu szpinakowego
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietany 18%
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
Kroki
- Dokładnie umyj kurki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie talarki, kurczaka w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć kurczaka, podsmaż, aż się zrumieni.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj cebulę, czosnek i następnie kurki. Wymieszaj i smaż 5-6 minut.
- Dolej gorący bulion na patelnię i gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłącz ogień pod patelnią i wlej śmietanę. Wymieszaj i dodaj odcedzony makaron oraz posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!