Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią

1.4K

Spaghetti z sosem dyniowym to obłędnie kremowy, niezwykle aromatyczny i zdrowy pomysł na obiad. Jesienią to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni.

Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią

Spaghetti z sosem dyniowym – 200 procent kremowości

Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi, ciasta. Wersja z makaronem to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit!

Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią

Sos jest aż nieprzyzwoicie kremowy, wręcz aksamitny, a przy tym pełny smaku – lekko słodki dzięki dyni, ale też głęboki za sprawą cynamonu, gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu. Co najlepsze, żeby uzyskać tę boską kremowość, nie potrzebujecie dodatku żadnej śmietany, zasmażki, czy kilogramów masła. Wystarczy tylko dobra dynia.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią

Jaką dynię wybrać?

Do spaghetti z sosem dyniowym najlepiej nadaje się dynia piżmowa. Jest nie za słodka, ma idealną konsystencję i pięknie się rozgotowuje. Jest po prostu bezkonkurencyjna. Dynię hokkaido i naszą starą, dobrą polską olbrzymkę zostawmy do innych celów.

Spaghetti z sosem dyniowym

Dynia piżmowa to bardzo zdrowy składnik jesiennych przepisów. Dostarcza nam sporą dawkę witaminy A, C, błonnika i potasu. Oprócz tego znajdziemy w niej również witaminę E i witaminy z grupy B.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON

Ze względu na dużą zawartość błonnika dynia piżmowa świetnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Wspomaga też utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego. W dyni piżmowej pojawia się też sporo beta-karotenu, który nadaje jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor. To silny antyoksydant, który wpływa na spowolnienie procesów starzenia, a także zapobiega rozwojowi wielu chorób, min. nowotworów.

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym – wskazówki

Dynia. Wybierz zdrową, świeżą dynię, niezbyt dużą. Przerośnięta dynia może być mniej smaczna i przesuszona.

Reklama

Ser. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiegoś sera do dania z makaronem. Fantastycznie pasują tu twarde, dojrzewające sery jak włoskie parmezan i Grana Padano albo angielski cheddar. Dodają daniu ostrości i stanowią świetny kontrapunkt dla słodkiej dyni.

Spaghetti z sosem dyniowym

Przyprawy. To danie, w którym nie można bać się przypraw, bo w przeciwnym razie wyjdzie mdłe. Gałka muszkatołowa i cynamon to punkty obowiązkowe. Korzenne smaki idealnie pasują do dyni.

Szałwia. Mam małą obsesję na punkcie połączenia dyni z szałwią. To małżeństwo idealne, coś jak pomidory z bazylią. Szałwia ma charakterystyczny, wyjątkowy aromat, bez którego nie wyobrażam sobie dyniowej potrawy. Nie pomijajcie jej!

Makaron. Ja użyłam lekko spłaszczonego brata spaghetti, czyli makaronu bavette, ale tak naprawdę możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu. Bardzo lubię to danie z długimi rodzajami makaronu, czyli właśnie wspomniane spaghetti, fettuccine lub tagliatelle, ale często robię je też klasycznymi kolankami.

Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią

Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią

Ultrakremowy, aromatyczny sos dyniowy to absolutny hit jesiennej kuchni!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 700 g dyni piżmowej
  • 300 g makaronu np. spaghetti
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść liści szałwii
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Kroki

  • W garnku podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię, zalej wrzącą wodą i gotuj 30-40 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając szklankę wody z gotowania.
  • Zmiksuj dynię za pomocą blendera. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, starty parmezan i posiekane liście szałwii. Wymieszaj.
  • Dodaj makaron do sosu dyniowego, podgrzej na małym ogniu. Dolej wody z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  • Podawaj z porwanymi liśćmi szałwii.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, wegetariańska
Słowo kluczowe: dynia, jarski obiad, makaron, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, tani obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!