Kopytka – mięciutkie i delikatne

Kopytka to tradycyjne kluseczki przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Idealne kopytka są mięciutkie i pulchne – gwarantuję, że z tym przepisem dokładnie takie będą.

Kluski smakuję pysznie polane masłem, rumianą bułką tartą lub w towarzystwie sosu, np. gulaszowego bądź grzybowego.

Tradycyjne kopytka – prosty przepis

Kuchnia polska skrobią stoi. W naszym rodzimym kluskowym panteonie znajdziecie m.in. leniwe, lane kluski, pyzy, kluski śląski czy właśnie kopytka.

Tradycyjne kopytka to proste kluski przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Ziemniaki przeciska się przez praskę (lub dokładnie rozgniata tłuczkiem) i miesza z mąką oraz jajkiem do uzyskanie jednolitego ciasta.

Ciasto dzieli się na części, roluje w wałeczki i kroi na mniejsze części. Tak przygotowane kluseczki gotuje się krótko i obiad (prawie ;)) gotowy!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić kopytka żeby były mięciutkie?

Kopytka są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, ale by wyszły idealne, czyli miękkie i pulchne, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Ziemniaki powinny być dokładnie rozgniecione, bez grudek.
  • Ciasto zaczynamy przygotowywać, kiedy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe. Zimne ziemniaki nie mają takiej plastyczności i może być problem z połączeniem składników.
  • Staramy się nie dosypywać mąki! To przede wszystkim z tego powodu, kopytka wychodzą twarde.
  • Nie robimy tłoku w garnku – jeśli mamy nieduży garnek, to gotujmy kluski partiami.
  • Kluski wyjmujemy, gdy tylko wypłyną na wierzch gotującej się wody.

Z czym podawać kluski?

Kopytka można jeść same, podsmażone tylko na maśle, ze zrumienioną bułeczką czy chrupiącym boczkiem. Ja jednak najbardziej lubię je z sosami.

Świetnie sprawdzi się tu wersja bezmięsna, czyli sos grzybowy z grzybów leśnych lub sos pieczarkowy. Idealne będą też mięsa w przygotowywane w sosach, np. wieprzowina w cydrze z jabłkami, schab w sosie pomidorowym lub polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami.

Sprawdź też inne pomysły na prosty obiad:

Fasolka po bretońsku

Placki ziemniaczane

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Kotlety z łososia z sosem jogurtowym

Leczo z cukinią

Kopytka mięciutkie i delikatne

Kopytka – mięciutkie i delikatne

Tradycyjne kopytka to pyszne ziemniaczane kluski, które idealnie smakują polane sosem lub podsmażone na patelni na maśle.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 1 kg ziemniaków najlepsze będą gatunki bardziej mączyste
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kroki

  • Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Przełóż do miski i odstaw na kilka minut, aż będą tylko lekko ciepłe.
  • Dodaj mąkę, jajko i sól. Wymieszaj do powstania jednolitego ciasta. Uwaga! Ciasto będzie klejące, ale staraj się nie dodawać do niego zbyt dużo mąki ponad to, co jest podane w przepisie.
  • Podziel ciasto na mniejsze części, przełóż na deskę podsypaną mąką, uformuj z nich wałeczki i pokrój je pod skosem na kopytka.
  • Kluski wkładaj do dużego garnka z osoloną wodą, wymieszaj, by uniknąć sklejenia i gotuj do wypłynięcia.
  • Podawaj podsmażone na maśle lub polane ulubionym sosem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, klasyczny obiad, kluski, kluski ziemniaczane, kopytka, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl