Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

1.2K

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i wyjątkowym dressingiem z rzodkiewki to prawdziwa gratka dla fanów ryb. Makrela może się tu pięknie zaprezentować i smakuje po prostu bosko w towarzystwie słodkich buraków i lekko pikantnego, wyrazistego sosu z rzodkiewki.

Sałatka z wędzoną makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Sałatka z makrelą, burakiem i rzodkiewkowym dressingiem, czyli pospolita ryba w wyjątkowym wydaniu

Jestem pewna, że większości z Was makrela, a zwłaszcza wędzona makrela, kojarzy się jako bardzo pospolita przekąska do jedzenia solo albo w postaci pasty na kanapki. Od razu uprzedzam – te wersje też uwielbiam, ale szukanie nowych pomysłów na nieco spowszedniałe składniki to moje hobby.

Sałatka z makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Ta prosta sałatka to tak naprawdę wyjątkowa eksplozja smaków i tekstur, która tworzy niezwykle pyszne, pełnowartościowe danie. Obok delikatnej, rozpływającej się w ustach, wędzonej makreli, znajdziemy soczystego, pieczonego buraczka, lekko chrupiącą komosę ryżową i delikatną roszponkę oraz kremowy dressing z chrupiącą i orzeźwiającą rzodkiewką.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sałatka z makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Makrela, komosa ryżowa, buraczki – samo zdrowie na jednym talerzu

Modne teraz określenie superfood, oznaczające wyjątkowe zdrowe i wartościowe jedzenie, idealnie pasuje do tej sałatki. Każdy składnik, który w niej znajdziemy niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej trzem najważniejszym składnikom.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne dania rybne znajdziesz w zakładce RYBY

Reklama
Sałatka z makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Wędzona makrela. Makrela wędzona jest popularna wśród osób uważających na liczbę spożywanych węglowodanów. Nie zawiera ich bowiem w ogóle! Zaskakuje też jej względna niskokaloryczność – 100 g ryby to tylko 250 kcal. W wędzonej makreli znajdziemy natomiast dużą ilość białka, a dokładnie 26 g w 100 g ryby. Wędzona makrela może pochwalić się też zawartością takich witamin jak kwas foliowy, witamina A, witaminy z grupy B, witamina D, witamina E i niacyna.

Sałatka z makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Buraki. Znane ze swojego działania krwiotwórczego buraki, to bogactwo wapnia, żelaza, potasu i antocyjanów, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe przeciwbakteryjne. Uważać na nie muszą jedynie osoby chore na cukrzycę, bowiem buraki zawierają sporo sacharozy.

Komosa ryżowa. Quinoa albo – bardziej swojsko – komosa ryżowa to od kilku lat hit zdrowej żywności. Pełna jest witamin i antyoksydantów. Najwcześniej poznali się na niej mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi i gdzie nazywana jest „świętym zbożem Inków”. Co ciekawe, quinoa zbożem nie jest, ale wytwarza nasiona, które bogate są w skrobie. W komosie znajdziemy duże ilości białka, co gwarantuje uczucie sytości na dłużej. Jest w niej też dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także flawonoidów, mających działanie antyoksydacyjne.

Sałatka z makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Sałatka na każdą okazję

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą i dressingiem z rzodkiewki to idealne danie na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Jest prosta w przygotowaniu, bardzo efektownie prezentuje się na talerzu i robi wrażenie swoim wyjątkowym smakiem i połączeniem składników.

Reklama

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

To pyszna, bardzo zdrowa, wyjątkowa sałatka, która zachwyci gości na spotkaniu ze znajomymi czy imprezie rodzinnej.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 1 duża wędzona makrela 350 – 400 g
  • 3 buraki
  • 70 g roszponki

Dressing

  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz 45 – 60 minut, w zależności od rozmiaru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, otwórz sakiewki z folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, pokrój buraki w plastry.
  • Przepłucz dokładnie komosę ryżową na gęstym sitku pod zimną wodą. Płucz, aż woda przestanie się pienić.
  • Przełóż komosę do garnka i zalej 1½ szklanki wody, wsyp ½ łyżeczki soli i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez 15 minut, zdejmij z ognia, ale zostaw po przykryciem na jeszcze kolejne 15 minut (żeby quinoa w pełni wchłonęła wodę).
  • Makrelę oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
  • Przygotuj dressing. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do miseczki razem z jogurtem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, pokrojone buraki, roszponkę i makrelę w kawałkach. Polej dressingiem.

Rady

Dokładne wypłukanie komosy jest bardzo ważne, by pozbyć się gorzkich saponin.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, sałatka
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: buraki, komosa ryżowa, makrela, prosta sałatka, quinoa, ryba, sałatka na imprezę, superfoods

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl