Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki to przepyszny pomysł na kolację czy lunch do pracy.
Wędzona makrela rewelacyjnie smakuje w towarzystwie słodkich, pieczonych buraków, orzechowej komosy ryżowej i lekko pikantnego, wyrazistego sosu z rzodkiewki.
Sałatka z makreli z burakiem i komosą ryżową – idealna sałatka na kolację
Jestem prawie pewna, że większości z Was wędzona makrela kojarzy się jako pospolita przekąska do jedzenia solo albo w postaci pasty na kanapki. Od razu uprzedzam – te wersje też uwielbiam, ale szukanie nowych pomysłów na nieco spowszedniałe składniki to moje hobby. Podczas takich poszukiwań powstał przepis na tę sałatkę.
Ta prosta sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki to przepyszna, wyjątkowa kompozycja smaków i tekstur, która tworzy niezwykle efektowne i smaczne, pełnowartościowe danie. To świetny pomysł na kolację czy do spakowania w lunchbox do pracy.
Obok aromatycznej, rozpływającej się w ustach, wędzonej makreli, znajdziemy soczystego, pieczonego buraka, lekko chrupiącą komosę ryżową (quinoa) o orzechowym posmaku i delikatną roszponkę. Całość dopełnia wyrazisty, kremowy dressing z chrupiącą i orzeźwiającą rzodkiewką.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka z makreli z burakiem – talerz pełen zdrowia
Modne teraz określenie superfood, oznaczające wyjątkowe zdrowe i wartościowe jedzenie, idealnie pasuje do tej sałatki z makreli z burakiem. Każdy składnik, który w niej znajdziemy niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej trzem najważniejszym składnikom.
Wędzona makrela
Makrela wędzona jest popularna wśród osób uważających na liczbę spożywanych węglowodanów. Nie zawiera ich bowiem w ogóle! Znajdziemy w niej natomiast dużą ilość białka, a dokładnie 26 g w 100 g ryby. Wędzona makrela może pochwalić się też zawartością takich witamin jak kwas foliowy, witamina A, witaminy z grupy B, witamina D, witamina E i niacyna.
Buraki
Znane ze swojego działania krwiotwórczego buraki, to bogactwo wapnia, żelaza, potasu i antocyjanów, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Uważać na nie muszą jedynie osoby chore na cukrzycę, bowiem buraki zawierają sporo sacharozy.
Komosa ryżowa
Quinoa albo – bardziej swojsko – komosa ryżowa to od kilku lat hit zdrowej żywności. Pełna jest witamin i antyoksydantów. Najwcześniej poznali się na niej mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi i gdzie nazywana jest “świętym zbożem Inków”. Co ciekawe, quinoa zbożem nie jest, ale wytwarza nasiona, które bogate są w skrobie.
W komosie znajdziemy duże ilości białka, co gwarantuje uczucie sytości na dłużej. Jest w niej też dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dzięki temu ta sałatka z burakiem z makreli z komosą ryżową jest zdrowa i pożywna.
Prawdopodobnie najlepsza sałatka z makreli wędzonej
Sałatka z makreli z burakiem, komosą i dressingiem z rzodkiewki to idealne danie na kolację ze znajomymi, lunch do pracy, a nawet lekki obiad. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, bardzo efektownie prezentuje się na talerzu i robi wrażenie swoim wyjątkowym smakiem i połączeniem składników.
Sprawdź też inne pomysły na sałatki:
Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą
Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki
Składniki
- ½ szklanki komosy ryżowej
- 1 duża wędzona makrela 350 – 400 g
- 3 buraki
- 70 g roszponki
Dressing
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 200 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 4-5 rzodkiewek
Kroki
- Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz 45 – 60 minut, w zależności od rozmiaru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, otwórz sakiewki z folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, pokrój buraki w plastry.
- Przepłucz dokładnie komosę ryżową na gęstym sitku pod zimną wodą. Płucz, aż woda przestanie się pienić.
- Przełóż komosę do garnka i zalej 1½ szklanki wody, wsyp ½ łyżeczki soli i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez 15 minut, zdejmij z ognia, ale zostaw po przykryciem na jeszcze kolejne 15 minut (żeby quinoa w pełni wchłonęła wodę).
- Makrelę oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
- Przygotuj dressing. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do miseczki razem z jogurtem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Na talerzu ułóż ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, pokrojone buraki, roszponkę i makrelę w kawałkach. Polej dressingiem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Czym zastanowić komose ?
Ulubioną kaszą – dobry będzie np. bulgur albo kuskus.
Często robię podobną sałatkę ale z kaszą kuskus 🙂 Do tego odkąd mam toster ariete to dokładam grzanki i jest pycha! 🙂