Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

1.4K

Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to nie mogliście trafić lepiej. Ten kurczak faszerowany szpinakiem i fetą to bardzo prosty i pyszny przepis. Możecie z niego zrobić obiad na dwa dni – wystarczy podgrzać kurczaka na patelni z odrobiną oleju bądź masła klarowanego albo włożyć go do mikrofali i gotowe!

kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą – przepis na obiad, który smakuje wszystkim

Podpisuję się pod tym nagłówkiem obiema rękami. Nieważne, dla kogo bym szykowała ten obiad, kurczak faszerowany szpinakiem i fetą smakuje po prostu wszystkim. Dlaczego? Mamy tu delikatnego kurczaka i wyraziste nadzienie. Nie jest ani za ostro, ani mdło. Wszystkie składniki uzupełniają się w idealnych proporcjach.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

Dobra pierś z kurczaka to połowa sukcesu

Pierś z kurczaka to prawdopodobnie jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów mięsa w polskich domach. Nie ma co się dziwić – jest łatwo dostępne, proste w przygotowaniu, a przepisów na pierś z kurczaka jest multum, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

Przygotowując się do przygotowania tego dania polecam Wam kupić pierś z kurczaka kukurydzianego, zagrodowego albo z hodowli ekologicznej. Jest to nieco droższa opcja niż mięso z typowej hodowli masowej, ale jego jakość i smak są nieporównywalnie lepsze.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad znajdziesz w zakładce OBIAD

Reklama

Pamiętam, gdy kilka lat temu pierwszy raz przygotowywałam kurczaka kukurydzianego i nie mogłam wyjść z podziwu, jak inna jest struktura mięsa i jego zachowanie podczas obróbki termicznej, w porównaniu z kurczakiem z dużej hodowli klatkowej. Tu miałam konkretną sztukę mięsa, a pierś z kurczaka pochodząca z dużego przetwórstwa to najczęściej przelewający się przez ręce blob. Różnica w smaku jest natomiast nie do opisania. Zdecydowanie warto wydać te kilka złotych więcej, by móc się cieszyć jedzeniem o lepszej jakości, smaku i wyższej wartości odżywczej.

kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą – najważniejsze składniki

Pierś z kurczaka. Tak jak wspominałam we wcześniejszym akapicie, polecam kupić pierś z kurczaka kukurydzianego, zagrodowego albo z hodowli ekologicznej. Cena jest oczywiście wyższa niż w przypadku kurczaka z masowej hodowli, ale różnica w smaku i jakości mięsa jest nieporównywalna.

Szpinak. Najlepiej sprawdzą się świeże liście szpinaku, ale jeśli nie macie ich akurat w lodówce, możecie wykorzystać mrożone liście. Pamiętajcie tylko, by dobrze je odcedzić! Nie polecam natomiast mrożonego, siekanego szpinaku.

Reklama
kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

Feta. Nie musicie kupować oryginalnej fety, która jest wytwarzana z mieszanki mleka owczego i koziego. Wystarczy ser typu feta z mleka krowiego, który dostaniecie w każdym sklepie spożywczym.

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

Pyszny i bardzo prosty obiad dla całej rodziny, który przypadnie do gustu nawet największym niejadkom!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 6 piersi z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonych, odsączonych liści szpinaku
  • 250 g sera typu feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej bądź oliwa z oliwek do skropienia mięsa przed pieczeniem

Kroki

  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Liście szpinaku umyj (jeśli mrożony – odsącz z nadmiaru wody).
  • Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć cebulę. Smaż na niedużym ogniu, aż zmięknie.
  • Dodaj liście szpinaku i czosnek i smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.
  • Każdą pierś z kurczaka natnij wzdłuż długości tak, by powstawała kieszonka na farsz.
  • Na patelnię ze szpinakiem dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Nafaszeruj mięso. Każdą pierś z kurczaka posyp solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Mięso przełóż do formy do pieczenia lekko wysmarowanej tłuszczem. Spryskaj lub skrop mięso dodatkowo olejem lub oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piecz przez 25-30 minut, w zależności od grubości piersi.
  • Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: fit obiad, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pierś z kurczaka, rodzinny obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!