Ciasteczka Linzer to miniaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte. Kruche, orzechowe ciasto i owocowe nadzienie to przepyszne połączenie.
Porcje 30ciasteczek
Całkowity czas przygotowania 2 hoursgodz.30 min.min.
Składniki
Ciasto
100gprażonych orzechów laskowych
125gdrobnego cukru do wypieków
300gmąki pszennej
200gmasła
½łyżeczkicynamonu
¼łyżeczki soli
1dużejajkow temperaturze pokojowej
1żółtkow temperaturze pokojowej
otarta skórka z 1 cytryny
otarta skórka z 2 pomarańczy
Dodatkowo
200gkonfitury malinowej lub porzeczkowej
cukier puderdo dekoracji
Kroki
Prażone orzechy przesyp do blendera i zmiel, aż będą miały konsystencję drobnego proszku.
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zagnieć do uzyskania gładkiej masy.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części.
Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość ok. 3 mm.
Wykrawaj ciasteczka - całe i z okienkiem. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę na 10 minut do lodówki i powtórz czynność z kolejną częścią ciasta.
Wyjmij blachę z lodówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić.
Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie przełóż ciastka na kratkę, do wystudzenia.
Gdy ciasteczka będą całkowicie wystudzone, na doły ciasteczek nałóż na środek nieduży kleks konfitury. Góry ciasteczek posyp cukrem pudrem, a następnie połącz ciasteczka w całość.
Rady
Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki "Zrób, zjedz, powtórz".
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciasteczka na święta, ciasteczka z okienkiem, ciastka, ciasto kruche, deser na święta, kruche ciasteczka, kuchnie świata, linzer torte, owocowy deser