Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki

Duszona pierś z indyka to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, tortilii i szybkich sałatek. Jest soczysta, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu.

duszona pierś z indyka

Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki

Sałatki, tarty, zapiekanki i cała reszta to same pyszne rzeczy, ale czasem potrzeba jest po prostu zjedzenia szybkiej kanapki. Chleb, masełko i jakiś dodatek. To, że coś jest proste, nie musi jednak oznaczać, że jest gorszej jakości.

duszona pierś z indyka

Dlatego właśnie staram się dbać o to, by także proste kanapki były przygotowywane z jakościowych produktów. Chleb od kilku miesięcy piekę sama, więc mamy pieczywo bez polepszaczy, za to na zakwasie i z mąką żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą. Do tego prawdziwe masło (miksom do smarowania mówię stanowcze nie) i zdrowe dodatki, jak właśnie duszona pierś z indyka.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Indyk – mięso uniwersalne

Bardzo często wybieram mięso z indyka do przygotowania rozmaitych dań na obiad, jak np. klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, greckie keftedes czy włoskie burgery z marynowaną cebulką. To zdrowe, niskokaloryczne i bardzo smaczne mięso, które świetnie pasuje do różnego rodzaju potraw.

duszona pierś z indyka

Pierś z indyka w całości przygotowuję od kilku lat. Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania filetu z indyka jest pieczenie. Robiłam kilka prób i mięso nigdy nie było tak soczyste, jak podczas duszenia. Z duszeniem mięsa w garnku jest też zdecydowanie mniej zachodu, więc moje zamiłowanie do prostoty i smaku wygrało 😉

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z indykiem znajdziesz w zakładce INDYK

duszona pierś z indyka

Duszona pierś z indyka – jak ją przygotować, by była soczysta?

Kluczem do uzyskania aromatycznej i soczystej piersi z indyka jest jej zamarynowanie i późniejsze duszenie w odpowiedniej ilości wody. Co do marynowania, to wystarczą 2-3 godziny w przyprawach, by indyk przeszedł smakiem wędzonej papryki, oregano i tymianku.

duszona pierś z indyka

Jeśli mowa zaś o duszeniu, to polecam przygotować mięso w garnku z grubym dnem, by nie martwić się o przywieranie. Indyka wkładamy do rozgrzanego garnka i obsmażamy przez 1-2 minuty z każdej strony, by zamknąć smak. Następnie dolewam gorącą wodę do wysokości 1/3 indyka. Ważne, by pamiętać o utrzymywaniu takiego poziomu wody – filet będzie dzięki temu soczysty i będzie się pięknie kroił.

duszona pierś z indyka

Duszona pierś z indyka na kanapki

Duszona pierś z indyka to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, tortilli i sałatek.
5 na 5 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania: 1 godzina 15 min.
Czas przygotowania: 3 godziny 15 min.
Porcje: 12 porcji

Składniki 

  • 1,2 kg filetu z indyka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki tymianku
  • 2-3 gałązki świeżego oregano lub 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 gałązki lubczyku lub 1½ łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki soli
  • gorąca woda

Kroki

  • Filet z indyka umyj i oczyść.
  • Do miski wlej olej lub oliwę i dodaj suszone przyprawy oraz sól. Wymieszaj.
  • Włóż filet z indyka do miski i dokładnie natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na godzinę.
  • Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, żeby uzyskało temperaturę pokojową przed duszeniem.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż indyka i zalej marynatą. Obsmaż mięso z każdej strony przez 2 minuty.
  • Włóż oregano i lubczyk, jeśli używasz świeżych gałązek. Wlej do garnka gorącą wodę na 1/3 wysokości mięsa. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką.
  • Czas gotowania dostosuj do wielkości kawałka mięsa. Średnio potrzeba 1 godzinę na 1 kilogram indyka.
  • Pamiętaj o dolewaniu gorącej wody, by wyrównać poziom do początkowego stanu.
  • Wyjmij mięso na talerz bądź deskę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Podawaj pokrojone w plastry na kanapkach, w tortillach lub jako dodatek do sałatek.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, przekąska, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: do kanapek, dodatek do kanapek, indyk

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Przygotowałem jako danie obiadowe przykryte pastą z suszonych pomidorów i z ziemniakami. Wyborne. Indyk w sumie nadaje się na każda okazję.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie, Aga

    2. Mirosława says:

      Marcinie, jak robisz pastę z suszonych pomidorów, drugie pytanie, czy ziemniakami i pasta przykrywasz duszone mięso i dusisz razem? dziękuję Mirka

  2. Rzeczywiście wyborny. Zarówno na zimno do kanapek, jak i na ciepło do obiadu. Super, polecam wszystkim 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

  3. 5 gwiazdek
    Zrobione i tuż po wyjęciu całkiem smaczne, jutro spróbuje z tortillą i na kanapce

    1. Aga Author says:

      Super!

  4. Uwielbiam tę szynkę. Dziękuję za super przepis.

  5. Elżbieta Kantarowska says:

    Właśnie zabrałam się za marynowanie. Zaczęło zastanawiać mnie tylko, czy w trakcie duszenia nie trzeba co jakiś czas odwracać piersi?

    1. Aga Author says:

      Można, ja zazwyczaj dwa razy obracam, ale nie jest to konieczne 🙂

  6. Elżbieta Kantarowska says:

    Bardzo proszę, jeśli to byłoby możliwe, o szybką odpowiedź.

  7. Dziękuję. Udało się. Pyszności!

    1. Aga Author says:

      Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl