Popękane ciasteczka czekoladowe - chocolate crinkle cookies
Popękane ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate crinkle cookies to idealne ciasteczka na święta. Są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Robi się je bardzo prosto, więc to idealny pomysł na wspólne, rodzinne pieczenia.
Servings 25ciasteczek
Całkowity czas przygotowania 2 hoursgodz.
Składniki
60gkakao
200gdrobnego cukru do wypieków
60mloleju
2dużejaja
180gmąki
1łyżeczkaproszku do pieczenia
otarta skórka z 2 pomarańczy
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
30gcukru pudru
szczypta soli
Kroki
W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i sól.
Do większej miski wlej olej i wsyp cukier. Utrzyj na jasną masę.
Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym jajku.
Dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.*
Wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na 190 stopni (góra-dół).
Formuj z ciasta nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj kulki w dużej odległości od siebie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.