Śledzie po kaszubsku

Przepisów na śledzie po kaszubsku jest tyle, ile rodzin. Ja proponuję Wam bardzo klasyczny sposób przygotowania tej ryby – w sosie pomidorowym, z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych przypraw.

To idealny śledź na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.

Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku?

Przygotowanie pysznych śledzi w domu wcale nie jest trudne. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący miłośnik gotowania.

Najważniejszym punktem jest kupienie dobrej jakości ryby. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Śledzie a’la Matjas

Śledzie po kaszubsku przygotowuje się najczęściej z płatów śledziowych w słonej zalewie. Takie ryby zazwyczaj mają dopisek a’la Matjas.

Matiasy to holenderskie śledzie dziewicze, czyli ryby przed pierwszym tarłem. W Polsce rzadko można je spotkać w sklepach – w hiper- i supermarketach właściwie ich nie ma, prędzej kupicie je w dobrych sklepach rybnyh.

Nie musicie jednak jechać na drugi koniec miasta po oryginalne holenderskie śledzie – starsze ryby a’la Matjas są idealne do przygotowania pysznych śledzi na Wigilię.

Gdy będziecie kupować śledzie w zalewie, sprawdźcie dobrze skład. Niestety coraz częściej na opakowaniu można znaleźć informację o dodatku (niepotrzebnym) glutaminianu sodu – popularnego “polepszacza” smaku.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Ile moczyć śledzie?

To wszystko zależy od tego, jak bardzo słone śledzie kupimy. Bo moczenie śledzi ma właśnie na celu wyeliminowanie nadmiernej ilości soli z ryby.

Gdy kupuję filety w wiaderku, najczęściej moczę je ok. 2 godzin i zmieniam przy tym dwukrotnie wodę. W przypadku śledzi z beczki, które zazwyczaj są bardziej intensywne, zostawiam ryby w wodzie na 3-4 godziny i 3 razy zmieniam wodę.

Wielbiciele delikatniejszej ryby mogą też spróbować moczenia śledzi w mleku, co złagodzi ich smak i doda kruchości.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia:

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Pierniczki alpejskie

Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to idealny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Delikatna ryba w sosie pomidorowym, z dodatkiem suszonych śliwek będzie hitem świątecznego stołu.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 5 filetów śledziowych a'la Matjas
  • 2 cebule
  • 5 dużych suszonych śliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z ½ cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kroki

  • Śledzie opłucz z zalewy pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą i płucz przez ok. 1½-2 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę, jeśli śledzie są bardzo słone.
  • Wyjmij śledzie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze części, o szerokości ok. 2 cm.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Śliwki pokrój w nieduże kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodaj na patelnię pieprz, ziele angielskie, majeranek i śliwki. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszaj i zestaw z ognia do wystudzenia.
  • W słoiku układaj warstwami śledzie i masę z patelni. Wstaw do lodówki.
  • Śledzie można jeść już następnego dnia.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: prosty przepis, przekąska, przepis na święta, przepisy na karnwał, ryba, śledzie, śledzie marynowane, śliwki, sos pomidorowy, świąteczne śledzie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl