Przepisów na śledzie po kaszubsku jest tyle, ile rodzin. Ja proponuję Wam bardzo klasyczny sposób przygotowania tej ryby – w sosie pomidorowym, z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych przypraw.
To idealny śledź na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.
Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku?
Przygotowanie pysznych śledzi w domu wcale nie jest trudne. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący miłośnik gotowania.
Najważniejszym punktem jest kupienie dobrej jakości ryby. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Śledzie a’la Matjas
Śledzie po kaszubsku przygotowuje się najczęściej z płatów śledziowych w słonej zalewie. Takie ryby zazwyczaj mają dopisek a’la Matjas.
Matiasy to holenderskie śledzie dziewicze, czyli ryby przed pierwszym tarłem. W Polsce rzadko można je spotkać w sklepach – w hiper- i supermarketach właściwie ich nie ma, prędzej kupicie je w dobrych sklepach rybnyh.
Nie musicie jednak jechać na drugi koniec miasta po oryginalne holenderskie śledzie – starsze ryby a’la Matjas są idealne do przygotowania pysznych śledzi na Wigilię.
Gdy będziecie kupować śledzie w zalewie, sprawdźcie dobrze skład. Niestety coraz częściej na opakowaniu można znaleźć informację o dodatku (niepotrzebnym) glutaminianu sodu – popularnego „polepszacza” smaku.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Ile moczyć śledzie?
To wszystko zależy od tego, jak bardzo słone śledzie kupimy. Bo moczenie śledzi ma właśnie na celu wyeliminowanie nadmiernej ilości soli z ryby.
Gdy kupuję filety w wiaderku, najczęściej moczę je ok. 2 godzin i zmieniam przy tym dwukrotnie wodę. W przypadku śledzi z beczki, które zazwyczaj są bardziej intensywne, zostawiam ryby w wodzie na 3-4 godziny i 3 razy zmieniam wodę.
Wielbiciele delikatniejszej ryby mogą też spróbować moczenia śledzi w mleku, co złagodzi ich smak i doda kruchości.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia:
Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną
Śledzie po kaszubsku
Składniki
- 5 filetów śledziowych a'la Matjas
- 2 cebule
- 5 dużych suszonych śliwek
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- sok z ½ cytryny
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Kroki
- Śledzie opłucz z zalewy pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą i płucz przez ok. 1½-2 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę, jeśli śledzie są bardzo słone.
- Wyjmij śledzie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze części, o szerokości ok. 2 cm.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Śliwki pokrój w nieduże kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodaj na patelnię pieprz, ziele angielskie, majeranek i śliwki. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszaj i zestaw z ognia do wystudzenia.
- W słoiku układaj warstwami śledzie i masę z patelni. Wstaw do lodówki.
- Śledzie można jeść już następnego dnia.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!