Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce obok batatów.
Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i wymieszaj. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nastaw minutnik na 30 minut.
Po 15 minutach przekręć bataty na drugą stronę.
Po kolejnych 15 minutach (czyli łącznie 30) zdejmij bataty z blachy i przełóż na talerz. Buraki piecz jeszcze dodatkowo 20-30 minut, aż będzie można wbić w nie bez problemu widelec.
Wyjmij buraki z piekarnika i ostrożnie rozwiń folię. Gdy ostygną, pokrój w dużą kostkę.
W słoiczku wymieszaj energicznie wszystkie składniki na winegret.
Na patelni podpraż orzechy. Posiekaj je na mniejsze kawałki.
Na dużym talerzu ułóż rukolę, buraki, bataty, orzechy i pokruszoną fetę. Polej dressingiem.