Kompot z rabarbaru i truskawek

452

Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. Póki jednak jest, trzeba się z niego cieszyć i wykorzystywać gdzie się da. Jednym z pomysłów jest pyszny kompot z rabarbaru i truskawek.

kompot z rabarbaru i truskawek

Kompoty zaczęłam robić od niedawna. Może się starzeję?

Reklama

Smaki dzieciństwa przynoszą mi ostatnio wiele radości. Kompoty, młode ziemniaki z koperkiem, młoda kapusta. Odkrywam je na nowo i przerabiam nieco po swojemu. W myśl tego „po swojemu” często używam rabarbaru w kuchni, który w moim rodzinnym domu właściwie się nie pojawiał. Znałam go tylko z wizyt u znajomych. Teraz sama z nim eksperymentuję i efektem tego jest między innymi tenże właśnie kompot z rabarbaru i truskawek.

kompot z rabarbaru i truskawek

Kompoty są bardzo prostym i szybkim sposobem na wykorzystanie owocowych zapasów. Tak właśnie było u mnie. Po upieczeniu tarty rustykalnej z rabarbarem i truskawkami zostało mi trzy i pół łodygi rabarbaru oraz miseczka truskawek. Wrzuciłam je więc do garnka, dolałam wody, odrobinę cukru i pyszny, soczyście czerwony napój gotowy!


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

kompot z rabarbaru i truskawek

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne napoje znajdziesz w zakładce NAPOJE.


Jakiś czas temu podzieliłam się też z Wami przepisem na kompot z rabarbaru z jabłkami i miętą. Ten wariant jest jeszcze prostszy i bardziej klasyczny. Nie ma tutaj żadnych niespodziewanych składników, tylko czysta prostota znana z lat dzieciństwa – rabarbar, truskawki, cukier, woda. I tyle. A tyle dobrego z tego wychodzi.

Kompot z rabarbaru i truskawek

Przepis na klasyczny, pyszny kompot z lekko kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami.
Porcje 2 litry
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 350 g truskawek
  • 350 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 litry wody

Kroki

  • Dokładnie umyj i pokrój na mniejsze części rabarbar. Przełóż do garnka.
  • Umyj dokładnie truskawki i przełóż je do garnka z rabarbarem.
  • Zalej owoce w garnku wodą i zagotuj.
  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i dodaj cukier. Gotuj ok. 10 minut.
  • Przecedź kompot przez sito.
    kompot z rabarbaru i truskawek
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: kompot, napoje, orzeźwiający napój, rabarbar, truskawki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!