Dutch baby to pyszny, delikatny pieczony naleśnik. Choć swoją nazwą sugeruje, że pochodzi z Holandii (ang. dutch – holenderski), w reczywistości to danie, które wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. W XVII i XVIII w. do USA przybyła duża grupa niemieckojęzycznej ludności. Grupa ta określana jest mianem Pennsylvania Dutch. Przywieźli oni do Ameryki wiele charakterystycznych dań, i właśnie jednym z nich jest ten pieczony naleśnik.
Lubię eksperymentować ze śniadaniami. Smaczne śniadanie to dla mnie podstawa udanego dnia. Często na stole pojawiają się u nas jajka w różnej postaci, ale naleśnikowe śniadania na słodko to jeden ze stałych elementów weekendu. Idealnie wpasowują się w leniwy klimat soboty czy niedzieli.
Dutch baby możecie podawać z dowolnie dobranymi składnikami. Ja najbardziej lubię wersję na słodko – z truskawkami, borówkami, brzoskwiniami. Czasem dodaję jeszcze kleks z gęstej śmietany. Gdy nie ma akurat sezonu na świeże owoce, posiłkuję się domowymi konfiturami.
Przepisów na dutch baby jest wiele, ale mi najlepiej sprawdziły się proporcje podane przez Nigellę Lawson – absolutną mistrzynię słodkości i prostoty. Wiele jej przepisów weszło do mojego menu na stałe. Jednym z nich jest właśnie ten przepis na pieczony naleśnik.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Dutch baby to kolejna wariacja na temat pieczonego naleśnika, którą próbowałam. Inna to pannukakku, czyli fiński naleśnik. Mimo tego, że oba przygotowuje się bardzo podobnie, dutch baby konsystencją bardziej przypomina puszysty placek, zaś pannukakku ma w sobie coś z bardzo gęstego budyniu. Spróbujcie obu – czekam na opinie, który smakuje Wam lepiej!
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Dutch baby z truskawkami
Sprzęt
- Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Składniki
- 3 duże jaja
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 g masła klarowanego
- 250 g truskawek
- cukier puder do posypania
Kroki
- Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni. Wstaw do niego od razu patelnię żeliwną lub formę do pieczenia, żeby się nagrzała.
- Mąkę, jaja, cukier, mleko, ekstrakt waniliwoy i gałkę muszkatołową umieść w wysokim naczyniu i ubij rózgą lub blenderem na jednolitą masę.
- Wyjmij z piekarnika nagrzaną patelnię lub formę (pamiętaj o rękawicy!) i rozpuść na niej masło. Szybko wlej masę na ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika.
- Piecz 18-20 minut. Podawaj z owocami, śmietaną lub dżemem, posypane cukrem pudrem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!