Pannukakku – pieczony fiński naleśnik

Pannukakku, czyli pieczony fiński naleśnik to zdecydowanie propozycja na leniwe niedzielne śniadanie. Przygotowanie i samo pieczenie wymaga nieco więcej czasu, więc może być problem z przygotowaniem go w standardowy dzień pracy. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu w wolny dzień. Łasuchy będą zachwycone! Naleśnik jest lekki, niezbyt słodki (ale od czego są dodatki) i bardzo sycący.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.


Pannukakku – pieczony fiński naleśnik

Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Mąkę, mleko, jaja i cukier zmiksuj. Powinna powstać dość rzadka masa, przypominająca konsystencją masę na naleśniki. Odstaw na 15 minut.
  • Żaroodporną formę albo blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
  • Przelej masę do formy/blachy i piecz ok. 25 minut.
  • Pokrój na porcje i podawaj z ulubionym dżemem lub owocami.

Wskazówki

Nie przejmuj się, jeśli mocno wyrośnięte boki naleśnika opadną po wyjęciu z piekarnika. Taki jego urok.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: fińska
Słowo kluczowe: jaja, naleśniki, śniadania, śniadania na słodko, z piekarnika

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl