Pannukakku, czyli pieczony fiński naleśnik to zdecydowanie propozycja na leniwe niedzielne śniadanie. Przygotowanie i samo pieczenie wymaga nieco więcej czasu, więc może być problem z przygotowaniem go w standardowy dzień pracy. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu w wolny dzień. Łasuchy będą zachwycone! Naleśnik jest lekki, niezbyt słodki (ale od czego są dodatki) i bardzo sycący.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1½ łyżeczki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżka masła
Kroki
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Mąkę, mleko, jaja i cukier zmiksuj. Powinna powstać dość rzadka masa, przypominająca konsystencją masę na naleśniki. Odstaw na 15 minut.
- Żaroodporną formę albo blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
- Przelej masę do formy/blachy i piecz ok. 25 minut.
- Pokrój na porcje i podawaj z ulubionym dżemem lub owocami.
Wskazówki
Nie przejmuj się, jeśli mocno wyrośnięte boki naleśnika opadną po wyjęciu z piekarnika. Taki jego urok.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!