Przepis na pyszny i prosty pieczony naleśnik z truskawkami.
Servings 2porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.min.
Sprzęt
Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Składniki
3dużejaja
1łyżkacukru
150mlmlekakrowiego lub roślinnego
100gmąki pszennej
2łyżeczkiekstraktu waniliowego
½łyżeczkigałki muszkatołowej
30gmasła klarowanego
250gtruskawek
cukier puder do posypania
Kroki
Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni. Wstaw do niego od razu patelnię żeliwną lub formę do pieczenia, żeby się nagrzała.
Mąkę, jaja, cukier, mleko, ekstrakt waniliwoy i gałkę muszkatołową umieść w wysokim naczyniu i ubij rózgą lub blenderem na jednolitą masę.
Wyjmij z piekarnika nagrzaną patelnię lub formę (pamiętaj o rękawicy!) i rozpuść na niej masło. Szybko wlej masę na ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika.
Piecz 18-20 minut. Podawaj z owocami, śmietaną lub dżemem, posypane cukrem pudrem.