Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Soczysty pieczony kurczak w maślance

Ten przepyszny, delikatny i soczysty kurczak w maślance to idealny pomysł na obiad dla zabieganych. Wieczór wcześniej ekspresowo marynujemy kurczaka, a następnego dnia siup do piekarnika i gotowe!
Porcje 4
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 50 ml oleju
  • 400 ml maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka chilli opcjonalnie
  • świeży rozmaryn

Kroki

  • Umieść kurczaka w dużej torebce strunowej lub w misce.
  • Dodaj maślankę, olej, sól, czosnek, miód i świeżo zmielony pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj i ułóż kurczaka tak, by cały był przykryty marynatą.
  • Zamknij torebkę lub szczelnie przykryj miskę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (optymalnie na całą noc; kurczaka w marynacie można trzymać do dwóch dni).
  • Wyjmij mięso z lodówki na minimum 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia (powrót do temperatury pokojowej to gwarancja, że mięso równomiernie się upiecze).
  • Nastaw piekarnik na 220 °C
  • Przełóż mięso do formy do pieczenia (najlepiej żeliwnej; jeśli takiej nie masz, pamiętaj by nasmarować blachę olejem lub wyłożyć ją folią do pieczenia), zdejmując z niego jak najwięcej marynaty.
  • Skrop kurczaka delikatnie olejem i wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C
  • Piecz przez kolejne 20 minut.
  • Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką coleslaw.
Posiłek: obiad
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: kurczak, kurczak w maślance, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, prosty obiad, rodzinny obiad, udka z kurczaka