Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misie wymieszaj mokre składniki.
240 ml oleju roślinnego, 4 jajka, 420 g puree z dyni, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Następnie dodaj do nich suche składniki i przyprawy i krótko wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kardamonu, 250 g cukru brązowego
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj silikonową szpatułką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka.
Gdy ciasto chwilę przestygnie przełóż je na kratkę do studzenia do całkowitego ochłodzenia.
Gdy ciasto będzie już ostudzone, możesz przygotować krem. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.
250 g serka śmietankowego, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 20 g cukru z wanilią
Wysmaruj górę ciasta kremem i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.