Go Back Email Link
+ servings
5 na 6 głosów

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

To ciasto dyniowe z kreme to idealne ciasto na jesień - puszyste, wilgotne, mocno dyniowe, z lekko korzennym aromatem i aksamitnym kremem waniliowym.
Servings 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Equipment

  • Forma do pieczenia 20 x 30 cm

Ingredients

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 240 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 420 g puree z dyni

Krem

  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g cukru z wanilią

Instructions

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W dużej misie wymieszaj mokre składniki.
    240 ml oleju roślinnego, 4 jajka, 420 g puree z dyni, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Następnie dodaj do nich suche składniki i przyprawy i krótko wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kardamonu, 250 g cukru brązowego
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj silikonową szpatułką.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto chwilę przestygnie przełóż je na kratkę do studzenia do całkowitego ochłodzenia.
  • Gdy ciasto będzie już ostudzone, możesz przygotować krem. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.
    250 g serka śmietankowego, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 20 g cukru z wanilią
  • Wysmaruj górę ciasta kremem i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto ucierane, ciasto z dyni, dynia, jesienne ciasto