Biszkopt czekoladowy, najprostszy

Nie musicie dłużej szukać – oto najprostszy przepis na biszkopt czekoladowy. Bez dodatku proszku do pieczenia i bez tłuszczu.

Ten biszkopt jest idealnie puszysty i mocno kakaowy. Świetnie sprawdzi się do tortów z delikatnymi kremami, np. na bazie śmietany kremówki i mascarpone.

Biszkopt czekoladowy (kakaowy) z 5 jaj

Przepis, który dziś Wam pokazuję, to mój ulubiony przepis na biszkopt czekoladowy od wielu lat. Jest wilgotny, puszysty, leciutki, z mocno wyczuwalną nutą kakao. Nie wyobrażam sobie domowego tortu szwarcwaldzkiego bez niego.

Biszkopt z 5 jaj będzie idealny na tortownicę o średnicy 20 cm. Przygotowany zgodnie z recepturą i delikatnie wymieszany, urośnie na odpowiednią wysokość, idealną, by przekroić go na 3 blaty.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak upiec biszkopt czekoladowy?

Nie będę oszukiwać – biszkopt czekoladowy (kakaowy) nie jest najprostszym ciastem z możliwych. To nie jest jeden z tych wypieków, które można szybko wymieszać łyżką, trochę pomylić składniki, a i tak wyjdzie przepysznie (co mogłoby się udać np. w przypadku przepisu na ciasto czekoladowe z gruszkami).

Biszkopt wymaga trzymania się kilku zasad, ale na szczęście są one na tyle proste, że jeśli tylko o nich nie zapomnicie, możecie być pewni, że wyjmiecie z piekarnika puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy.

Biszkopt czekoladowy (kakaowy) – najważniejsze wskazówki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli użyjecie zimnych jajek, biszkopt może nie wyrosnąć odpowiednio.

Przesiana mąka i kakao. Będę szczera – właściwie nigdy nie przesiewam mąki, gdy piekę ciasto. Wyjątkiem są przypadki, gdy mąka jest wyjątkowo zbrylona.

Jednak, gdy robię biszkopt czekoladowy ZAWSZE przesiewam mąkę i kakao. Biszkopt wychodzi zdecydowanie lżejszy i delikatniejszy, bardziej napowietrzony.

Dobrze ubite białka. W tym przepisie nie znajdziecie proszku do pieczenia – jest on zbędny w biszkopcie. Ciasto wyrośnie dzięki dobrze ubitym białkom. Pamiętajcie, by dać im czas na porządne ubicie. Mój mikser (używam robota KitchenAid) potrzebuje na to ok. 8-9 minut.

Powolne wmieszanie suchych składników. Mąkę i kakao należy wmieszać do masy jajecznej powoli i delikatnie, by zachować puszystość uzyskaną dzięki ubiciu białek. Gdy zrobicie to zbyt gwałtownie, biszkopt opadnie.

Sprawdź też inne pomysły na słodkie wypieki:

Sernik cytrynowy z lemon curd

Ciasto marchewkowe – prosty przepis

Bomboloni – włoskie pączki z kremem

Sernik królewski

Metrowiec

Biszkopt czekoladowy kakaowy

Biszkopt czekoladowy (kakaowy)

Ten puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy będzie idealnym dodatkiem do tortu. Biszkopt przygotowujemy bez oleju i bez proszku do pieczenia – jego puszystość to zasługa dobrze ubitych białek.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour
Porcje: 1 biszkopt

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 20 cm

Składniki 

  • 5 jajek dużych, wielkości "L"
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej typ 450 przesianej
  • 30 g ciemnego kakao przesianego

Kroki

  • Mąkę i kakao wymieszaj w jednej misce.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na jasną, puszystą pianę (uważaj, by nie przebić!).
  • Pod koniec ubijania dodawaj łyżka po łyżce cukier.
  • Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Dodaj mąkę i kakao i powoli, ostrożnie wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki. Ważne, by zrobić to delikatnie, by nie opadła piana.
  • Przełóż masę do tortownicy (dół wyłożony papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 160 °C
  • Piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyłącz piekarnik i upuść formę z biszkoptem z wysokości ok. 30 cm na dywan.
  • Zostaw biszkopt w formie do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).
  • Po wyjęciu z formy, przekrój biszkopt kakaowy na równe blaty.

Wskazówki

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: biszkopt czekoladowy, biszkopt kakaowy, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, kakao, kakaowy biszkopt

*bazą do przepisu był dla mnie przepis na biszkopt ze strony mojewypieki.com

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl