Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Dyniowe cynamonki

Te dyniowe cynamonki to najlepsze bułeczki dyniowe z cynamonem, jakie kiedykolwiek przygotujecie. Super puszyste ciasto drożdżowe i obłędna masa cynamonowa to przepis na bułeczki idealne!
Porcje 12 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 2 hours 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 140 ml mleka ciepłego
  • 60 g masła
  • 8 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 140 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe

  • 70 g masła
  • 140 g cukru brązowego
  • łyżeczki cynamonu

Krem śmietankowy z syropem klonowym

  • 130 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1-2 łyżki śmietanki

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, cynamonem, kardamonem, solą, mlekiem, masłem, cukrem, puree z dyni i jajkiem. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwa ok. 8-10 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1½ godziny (do podwojenia objętości).
  • Gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie - miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  • Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 35x45 cm.
  • Rozsmaruj masę maślano-cynamonową na całym placku.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i przekrój dobrze naostrzonym nożem lub nitką na 12 części.
  • Przełóż ślimaczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 25-30 minut.
  • Gdy bułeczki się pieką, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na krem (najlepiej trzepaczką).
  • Wyjmij bułeczki z piekarnika i i gdy są jeszcze ciepłe posmaruj kremem.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: bułki, ciasto, deser, wypieki
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki dyniowe, ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto z dyni, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, dynia, na słodko, puree z dyni