Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, cynamonem, kardamonem, solą, mlekiem, masłem, cukrem, puree z dyni i jajkiem. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwa ok. 8-10 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1½ godziny (do podwojenia objętości).
Gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie - miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 35x45 cm.
Rozsmaruj masę maślano-cynamonową na całym placku.
Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i przekrój dobrze naostrzonym nożem lub nitką na 12 części.
Przełóż ślimaczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 25-30 minut.
Gdy bułeczki się pieką, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na krem (najlepiej trzepaczką).
Wyjmij bułeczki z piekarnika i i gdy są jeszcze ciepłe posmaruj kremem.