Puszyste placki z ricottą to idealny pomysł na śniadanie na słodko. Delikatne, puszyste placuszki o lekko cytrynowym aromacie to też świetna propozycja na słodki podwieczorek dla dzieci.
Servings 3porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.min.
Składniki
125gmąki pszennej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
250gsera ricotta
2jaja
150mlmleka
1cytryna
masło klarowanelub olej roślinny do smażenia
Kroki
W jednej misce wymieszaj dokładnie mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj trzepaczką ricottę, jajka, mleko i sok z 1/2 cytryny.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką, tylko do połączenia składników.
Smaż placki na maśle klarowanym lub na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawaj jeszcze ciepłe ze świeżymi owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Słowo kluczowe: deser, pancakes, pancakes z ricottą, pancakes z serem ricotta, placki, placki śniadaniowe, placki twarogowe, placki z ricottą, placki z serem ricotta, placki z twarogiem, placuszki z ricottą, podwieczorek, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, puszyste pancakes, puszyste placki, śniadania, śniadania na słodko