Różowe jajka faszerowane

Dziś mam dla Was prosty patent na różowe jajka faszerowane. Te urocze jajeczka będą piękną i pyszną ozdobą na Wielkanocnym stole.

Jak zrobić różowe jajka faszerowane?

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc. Jeśli chcecie osiągnąć efekt “wow” na rodzinie i przygotować nie tylko pyszne, ale i efektowe danie na święta, to koniecznie spróbuj tego pomysłu na różowe jajka faszerowane.

Do zrobienia takich jajek potrzebne będzie przygotowanie zalewy z 5 składników: buraków, wody, octu jabłkowego, soli i cukru. Ugotowane na twardo jajka i obrane ze skorupek wkłada się w wyżej wspomnianą zalewę na minimum 2 godziny (optymalnie polecam ok. 4 godziny).

Różowe jajka faszerowane

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Różowe jajka – jaki farsz najlepszy?

W przepisie poniżej znajdziecie najbardziej klasyczną wersję na farsz z żółtek z dodatkiem majonezu i musztardy. Świetnie sprawdzą się też farsze z:

Różowe jajka faszerowane

Sprawdź też inne pomysły na potrawy z jajek:

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Szakszuka

Jajka sadzone w gniazdach cukinii

Pieczony omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Menemen – turecka jajecznica

Różowe jajka faszerowane-7612

Różowe jajka faszerowane

Różowe jajka faszerowane to pyszna i piękna ozdoba na wielkanocny stół.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 15 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Zalewa buraczana

  • 4 buraczki
  • 400 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Dodatkowo

  • 8 jajek
  • 1 czubata majonezu
  • łyżeczki musztardy
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Buraki gotuj w wodzie przez 20 minut z dodatkiem soli i cukru.
    4 buraczki, 400 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru
  • Zdejmij z ognia, wyjmij buraki z garnka i dodaj ocet. Odstaw do ostudzenia.
    100 ml octu jabłkowego
  • Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Zalej lodowatą wodą, obierz ze skorupek.
    8 jajek
  • Jajka włóż do zalewy na minimum 2 godziny.
  • Po tym czasie przekrój jajka na pół, wyjmij z nich żółtka. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, koperek, szczypiorek, sól i pieprz.
    1 czubata majonezu, 1½ łyżeczki musztardy, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Nafaszeruj jajka, posyp dodatkową porcją koperku i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, jajka, jajka faszerowane, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, potrawy wielkanocne, różowe jajka, różowe jajka faszerowane, śniadania, wielkanoc

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl