Świetna alternatywa dla mięsnej wersji klasycznej polskiej zupy.
Servings 4porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.
Składniki
250gboczniaków
1marchewka
1pietruszka
½pora
1cebula
2ząbkiczosnku
250mlbulionu warzywnego
200mlpassaty pomidorowej
2łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy
1½łyżeczkisoli
szczyptazmielonego pieprzu
4liście laurowe
1łyżeczkasłodkiej papryki
2łyżeczkimajeranku
1 łyżeczkagałki muszkatołowej
½łyżeczkiimbiru
5ziarenziela angielskiego
1½łyżkisosu sojowego
Kroki
Oczyść i osusz boczniaki i pokrój je na dość grube paski wzdłuż blaszek. Cebulę, pora i czosnek posiekaj. Pietruszkę i marchewkę pokrój na plasterki (możesz je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
W garnku rozgrzej olej słonecznikowy. Wrzuć cebulę, pora i czosnek. Po chwili dorzuć marchew, startą pietruszkę i boczniaki. Smaż wszystko przez ok. 3 minuty.
Zalej całość gorącym bulionem warzywnym, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut.