Soutzoukakia - greckie klopsiki w sosie pomidorowym
Soutzoukakia to pyszne, aromatyczne klopsiki, które do Grecji trafiły za sprawą tureckich imigrantów. Od tej pory to jedno z najpopularniejszych dań greckiej kuchni.
Servings 5porcji
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.
Składniki
Klopsiki
1kgmielonego mięsa wołowegolub jagnięcego albo wieprzowego
2ząbkiczosnkuprzeciśniętego przez praskę
2jaja
2łyżeczkikuminu
1łyżeczkacynamonu
1kajzerka namoczona w czerwonym winie
sól, pieprz
Sos pomidorowy
6dużychpomidorówlub 400 g krojonych pomidorów
400gpassaty pomidorowej
1cebula
150mlczerwonego winaopcjonalnie
2ząbki czosnku
oliwa
2łyżeczkikuminu
1łyżeczkacukru
sól, pieprz
Kroki
Posiekaj drobno cebulę i czosnek do sosu.
Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki na pulpety zagnieć do połączenia składników.
Uformuj z nich 12 klopsików o podłużnym kształcie.
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż klopsiki z każdej strony przez 3-5 minut. Przełóż je na talerz.
Na tę samą patelnię dolej nieco oliwy i dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem. Wsyp kumin, wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula zacznie mięknąć.
Dolej czerwone wino* i smaż jeszcze 5-6 minut.
Dodaj pomidory i passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i dodaj łyżeczkę cukru. Smaż przez ok. 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodaj klopsiki na patelnię, przykryj i gotuj przez 20-30 minut.
Podawaj z ryżem, ziemniakami lub chlebkiem pita.
Rady
*W wersji bezalkoholowej możesz zastąpić czerwone wino bulionem wołowym lub warzywnym.
Słowo kluczowe: klopsiki, klopsiki wołowe, kuchnie świata, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, pomysł na letni obiad, prosty obiad, pulpety, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad