Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Instruction Images
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
4.71
na
64
głosów
Pieczone polędwiczki wieprzowe
Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki będą hitem każdego rodzinnego obiadu.
Servings
6
porcji
Czas przygotowania
1
hour
godz.
29
min.
min.
Czas gotowania
30
min.
min.
Całkowity czas przygotowania
2
hours
godz.
Ingredients
1,2
kg
polędwiczki wieprzowej
1½
łyżeczki
wędzonej papryki
1½
łyżeczki
suszonego lubczyku
1
łyżeczka
słodkiej papryki
1½
łyżeczki
suszonych pomidorów
½
łyżeczki
oregano
½
łyżeczki
tymianku
½
łyżeczki
suszonej natki pietruszki
3
łyżeczki
sosu Worcestershire
2-3
ząbki
czosnku
4-5
łyżek
oleju rzepakowego
sól, pieprz
Instructions
Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.
Przygotuj marynatę - wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.
Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.
Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.
Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
kolacja, obiad
Kuchnia:
polska
Słowo kluczowe:
klasyczny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczone polędwiczki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad, z piekarnika