Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Smak i konsystencja bardzo przypominają tradycyjny piernik przekładany, ale nie musimy się martwić o jego wcześniejsze przygotowanie.
Servings 16porcji
Całkowity czas przygotowania 2 hoursgodz.
Equipment
Blacha do pieczenia o wymiarach 33x27 cm
Ingredients
Ciasto
200gmasła
200gmiodu
100gmelasy
200gcukru brązowego
550mlmleka
2łyżkikakao
3łyżkiprzyprawy piernikowej
⅔łyżkicynamonu
450gmąki
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczkasody
3jaja
Polewa
150ggorzkiej czekolady
150ml śmietany kremówki
Dodatkowo
300gpowideł śliwkowych
3łyżkiamaretto
5łyżekwody
Instructions
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę piernikową i kakao wymieszaj w dużej misce.
W garnku z grubym dnem rozpuść na małym ogniu masło, melasę, miód i cukier. Zestaw do ostudzenia.
W kubku roztrzep jajka.
Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i roztrzepane jajka. Wymieszaj silikonową łopatką, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładka, dość lejąca masa.
Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Studź ciasto na kratce.
Gdy ciasto będzie już chłodne, przekrój je na pół. Nasącz je amaretto wymieszanym z wodą (nasączaj ciasto od wewnętrznej strony, tam gdzie będą powidła).
Dolną połowę wysmaruj równomiernie powidłami śliwkowymi i przykryj górną połową.
Przygotuj polewę: W garnuszku podgrzej śmietanę, doprowadź prawie do wrzenia. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i odstaw na 1-2 minuty. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Udekoruj ciasto polewą i orzechami lub śliwkami w czekoladzie.
Notes
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.