Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Sprzęt
Instruction Images
Rady
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Oceń jako pierwszy/a
Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią
Orzeźwiający napój z dodatkiem bazylii, idealny na upalne dni.
Porcje
1
dzbanek
Całkowity czas przygotowania
10
min.
min.
Sprzęt
1 dzbanek o pojemności 1,5 litra
Składniki
4
ogórki gruntowe
2
duże
cytryny
duża garść
świeżej bazylii
1
łyżka
miodu
1,5
litra
wody
Kroki
Ogórki obierz i pokrój w plastry. Przełóż do dzbanka.
Cytryny sparz gorącą wodą. Półtorej cytryny pokrój w plastry i przełóż do dzbanka, a z pozostałej połówki wyciśnij sok i też wlej do dzbanka.
Umyj dokładnie liście bazylii, potrzyj je nieco w palcach, by wydobyć aromat i dołóż do cytryn i ogórków.
Wlej wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.
Rady
Jeśli nie masz miodu, możesz dosłodzić lemoniadę ksylitolem, syropem klonowym albo tradycyjnie - cukrem.
Użyj swojej ulubionej wody - gazowanej, niegazowanej, źródlanej, z dzbanka filtrującego. Dostosuj przepis do swoich preferencji.
Autor:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
napoje
Kuchnia:
polska
Słowo kluczowe:
cytryna, lemoniada, napój na lato, napoje, ogórek, orzeźwiający napój, woda smakowa