Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to przepyszny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa.
Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, że ta zdrowa, pełnoziarnista tarta ma naprawdę wyjątkowy smak.
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – fit tarta wytrawna
W ramach szukania zdrowych zamienników, zaczęłam ostatnio jeszcze częściej używać w mojej kuchni mąki pełnoziarnistej. Do tej pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie z jasnej mąki pszennej.
Jednak, że przygotowanie ciasta z mąki razowej wcale nie jest tak trudne i wymagające, jak mogłoby się wydawać. Pokażę Wam, że wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje w proporcjach pozostałych składników, by uzyskać elastyczne, wygodne w obróbce ciasto, dzięki któremu ta pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim jest wyjątkowa i przepyszna.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – wskazówki
Idealne ciasto. Pełnoziarnista mąka lubi się napić, więc jeśli okaże się, że ilość wody podana w przepisie jest za mała, a ciasto zupełnie nie chce pracować i bardzo się kruszy, dodajcie wtedy dodatkową łyżkę płynu.
Pamiętajcie też o dobrym schłodzeniu i jak najkrótszym wyrabianiu ciasta, by nie zdążył wytworzyć się gluten. Zbyt długie zagniatanie ciasta może sprawić, że Wasza pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim nie będzie idealnie krucha.
Cukinia. Wybieraj młode, mniejsze sztuki, które puszczą mniej wody niż starsze cukinie. Będą też po prostu smaczniejsze.
Ser kozi. Do tej tarty z cukinią najbardziej lubię używać kremowego serka koziego, który ma lekko śmietankowy smak.
Cukinia czy kabaczek? Odwieczny spór
Jeśli zaglądacie na stronę regularnie, to pewnie zauwayżyliście, że bardzo lubię cukinię. To mega wdzięczne warzywo, które chętnie poddaje się moim eksperymentom 😉
Przygotowuję z niej nie tylko tę tartę z cukinią i serem kozim, ale także placki z cukinią, czy klasyk mojego dzieciństwa, czyli leczo. Cukinię często też faszeruję i zapiekam albo dodaję do lekkich sosów i podaję z makaronem.
Jaka jest jednak odpowiedź, na pytanie, które często się pojawia w kulinarnych rozmowach: czy cukinia to to samo, co kabaczek?
Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
Sprawdź też inne pomysły na zdrowy lunch:
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem
Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim
Składniki
Ciasto
- 190 g mąki pszennej razowej
- 40 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 6 łyżek lodowatej wody
- ¾ łyżeczki soli
Farsz
- 1 duża cukinia
- 100 g sera koziego
- 125 g mascarpone
- ½ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia
Dodatkowo do posmarowania
- 1½ łyżki roztopionego masła
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry.
- Mascarpone dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
- Na środku ciasta rozsmaruj ser mascarpone, pozostawiając ok. 4-5 cm od brzegu.
- Na serze ułóż plastry cukinii na kształt spirali i posyp pokruszonym serkiem kozim.
- Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem, a nadzienie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!