Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą to przepyszny pomysł na obiad w stylu włoskim. Makaron typu muszle, czyli lumaconi lub conchiglioni, nadziewamy aromatycznym farszem szpinakowo-serowym i zapiekamy w sosie pomidorowym.
Ten jednocześnie lekki i sycący przepis świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną jak i na kolację ze znajomymi.
Pomysł na obiad w stylu śródziemnomorskim
Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. To jeden z tych uniwersalnie lubianych produktów przez najmłodszych i tych nieco starszych.
A jeśli mówimy o makaronie, to pierwszym skojarzeniem są oczywiście Włochy. Nikt nie potrafi wyczarować tak pysznych i cieszących oko kolorami potraw z makaronu jak oni. I właśnie słoneczną Italią inspirowałam się przygotowując ten przepis na makaron faszerowany szpinakiem i ricottą.
Znajdziecie tu najważniejsze, klasyczne elementy kuchni włoskiej: makaron lumaconi, parmezan i sos marinara i ser ricotta.
Całość łączy się w przepysznym daniu obiadowym, które przygotujecie w mniej niż godzinę.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą – jaki rodzaj makaronu wybrać?
Żeby przygotować ten makaron faszerowany szpinakiem i ricottą możecie użyć jednego z kilku rodzajów makaronu przeznaczonych do faszerowania.
Najpopularniejsze są prawdopodobnie duże muszle, czyli conchiglioni. Podobną popularnością cieszą się canelloni, czyli długie, duże rurki (sprawdź przepis na canelloni faszerowane szpinakiem i ricottą).
Podium zamyka makaron, który widzicie na zdjęciach, czyli lumaconi. Włosi opisują jego wygląd jako duże muszle ślimaka.

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą – wskazówki i przechowywanie
Gotowanie makaronu. Makaron trzeba ugotować przed faszerowaniem, ale powinien być cały czas twardawy, więc czas gotowania nie powinien być dłuższy niż 6 minut.
Szpinak – świeży czy mrożony? Odpowiedź jest prosta – ten, który akurat masz w domu 😉 Pamiętaj tylko, by mrożony szpinak rozmrozić na sitku i dodatkowo dobrze go odparować na patelni z nadmiaru wody.
Przygotowywanie w dniu pieczenia czy wcześniej? Możesz przygotować ten makaron faszerowany szpinakiem i ricottą nawet 2 dni przed planowanym zapiekaniem. Przechowuj danie w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą.
Mrożenie – tak czy nie? To danie świetnie nadaje się do zamrożenia. Przełóż makaron z sosem do plastikowego pudełka ze szczelnym zamknięciem i przechowuj do 2 miesięcy.

Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Tagine z wołowiny i ciecierzycy
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Butter chicken – kurczak maślany

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą
Składniki
Farsz szpinakowy
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 250 g sera ricotta
- 70 g startego parmezanu
Sos marinara (pomidorowy)
- 400 g krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- ½ łyżeczki płatków chili
- garść świeżej bazylii i oregano
Dodatkowo
- oliwa
- sól, pieprz
- 250 g makaronu typu muszle np. lumaconi
- parmezan do posypania
Kroki
Farsz szpinakowy
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulą i smaż do zmięknięcia.
- Dodaj czosnek i po chwili dodaj szpinak. Gdy zmięknie, dopraw go solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Sos pomidorowy
- W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
- Dodaj czosnek, a po chwili pomidory. Wrzuć płatki chili, świeże zioła, dopraw solą, pieprzem. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając przez 20 minut.
- Gdy szpinak będzie chłodny, wymieszaj go z ricottą i parmezanem.
Pozostałe kroki
- W dużym garnku zagotuj wodę na makaron (pamiętaj, by ją posolić). Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj ok. 6 minut – makaron powinien być jeszcze twardawy. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Wyjmij świeże zioła z sosu pomidorowego i przełóż go na dno formy, w której będziesz zapiekać makaron.
- Faszeruj muszle farszem szpinakowo-serowym i układaj na sosie ciasno obok siebie.
- Posyp startym parmezanem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!