Aloo gobi, czyli aromatyczny kalafior z ziemniakami to jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań kuchni indyjskiej. Swój wyjątkowy smak i charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Idealnie komponuje się z ryżem, chlebkami naan lub czapati.
Aloo gobi – pomysł na obiad bez mięsa w orientalnym stylu
Aloo gobi to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie kuchni indyjskiej. Jego bazę stanowią ziemniaki (aloo) i kalafior (gobi), których smak wzbogacają aromatyczne przyprawy.
Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo i dodatki do niego różnią się w zależności od regionu. To danie jest bowiem popularne nie tylko w Indiach, ale też w sąsiadującym z nimi Pakistanem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Rodzaje aloo gobi
To pyszne danie z kalafiora i ziemniaków można przygotować na 2 sposoby: klasyczny sabji (który widzicie na zdjęciach) i tzw. restauracyjny masala. Czym się różnią?
Klasyczne aloo gobi sabji jest w formie warzywnego stir fry – kalafior i ziemniaki podsmażane są z przyprawami i w takiej “suchej” wersji podajemy je z ryżem basmati lub chlebkami naan (przepis poniżej) lub czapati.
Aloo gobi masala natomiast różni się dodatkiem kremowego sosu na bazie nerkowców i pomidorów. Taką wersję najczęściej można spotkać w punktach gastronomicznych, stąd też jej drugie określenie “wersja restauracyjna”.
Najważniejsze przyprawy
W tej potrawie głównymi składnikami są ziemniaki i kalafior, ale to dopiero przyprawy nadają im wyjątkowy charakter.
Najważniejszą z przypraw na liście jest kurkuma. Ona nadaje daniu piękny, intensywnie żółty kolor i korzenny, słodko-pikantny smak.
Oprócz kurkumy dodajemy też aromatyczne ziarna kolendry, rozgrzewający kumin, orzeźwiający imbir i pełną smaku, charakterystyczną dla kuchni Półwyspu Indyjskiego przyprawę garam masala. Fani pikantniejszych smaków mogą też dodać bonusową porcję papryczki chilli lub płatków chilli.
Ja, dodatkowo, jako ogromna fanka czarnuszki, dodaję też garść tych czarnych ziarenek.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na obiady kuchni świata:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy
Butter chicken – kurczak maślany
Aloo Gobi
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 kalafior (ok. 1 kg)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
- 1½ łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki płatków chili
- 3 cm kawałek imbiru starty
- świeża liście kolendry posiekane
Kroki
- Kalafiora umyj i podziel na mniejsze części.
- Ziemniaki obierz i również pokrój na mniejsze części.
- Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż przyprawy przez 2-3 minuty. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
- Włóż ziemniaki, dolej wody, tak by przykryły ziemniaki do połowy i gotuj pod przykryciem przez 8 minut.
- Dodaj kalafiora i gotuj przez 8-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kalafior al dente.
- Podawaj posypane siekaną kolendrą z ryżem, chlebkiem naan lub czapati.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!