Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa.
Ciągnący się i jednocześnie chrupiący ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie.
*Przepis zaktualizowany w czerwcu 2024 r. Pierwsza data publikacji 26 sierpnia 2021 r.
Halloumi zapiekane po grecku – pomysł na obiad bez mięsa
Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie i proste danie – halloumi zapiekane po grecku.
Wystarczy przygotować szybki sos warzywny z papryką, fasolą i bakłażanem, ułożyć na nim pokrojony ser, wstawić do piekarnika i czekać, aż halloumi się zarumieni, a sos nasiąknie cudownym aromatem przypraw.
ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Halloumi – pyszny cypryjski ser
Bez halloumi to danie nie byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego.
Przez wielu uważany jest za jeden z najlepszych zamienników mięsa, dzięki intensywnemu smakowi i charakterystycznej konsystencji – po grillowaniu lub pieczeniu nabiera on wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie.
Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie dajcie mu szansę! Jestem pewna, że będziecie to niego regularnie wracać.
Halloumi zapiekane po grecku – składniki i wskazówki
Ten pyszny obiad bez mięsa to jedna z moich ulubionych opcji, gdy nie mam siły i czasu na wymyślne dania, ale jednocześnie mam ochotę zjeść coś z charakterem. Żeby go przygotować, będziesz potrzebować:
- Ser halloumi. Obecnie znajdziesz go w większości dużych hipermarketów. Pojawia się też w popularnych dyskontach
- Bakłażan. Jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni greckiej. Używam go tu na zmianę lub w duecie z cukinią
- Papryka. Czerwona, żółta, zielona – wybierz swoją ulubioną, sprawdzi się każda.
- Fasola. Do tego przepisu polecam białą fasolę. Można ją zastąpić ciecierzycą.
- Pomidory. W sezonie uwielbiam wykorzystywać mięsiste pomidory typu bawole serce. W ciągu całego roku świetnie sprawdzą się dobre pomidory z puszki.
- Kapary i oliwki dla dodania charakteru
Sprawdź też inne pomysły na obiad w stylu kuchni śródziemnomorskiej:
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Halloumi zapiekane po grecku
Składniki
- 400 g krojonych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli (można zastąpić ciecierzycą)
- 1 papryka
- 1 mały bakłażan (można zamienić na cukinię)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g sera halloumi
- 1½ łyżeczki harissy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- płatki chilli
- sól, pieprz
- oliwa
Kroki
- Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
- Pokrój halloumi w plastry o grubości ok 1½ cm.
- Nastaw piekarnik na 200 °C
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż zrobi się miękka.
- Dodaj czosnek, bakłażana i paprykę. Smaż przez 2 minuty.
- Następnie dodaj pomidory, fasolę i przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 5-6 minut.
- Przełóż sos do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim plastry halloumi. Skrop oliwą, posyp płatkami chilli i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zmień funkcję piekarnika na grill i piecz jeszcze 10 minut, aż ser będzie rumiany.
- Podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Danie jest przepyszne! Robiłam już kilkukrotnie. Okazało się trafione jako dodatek do kiełbasek z ogniska, a z braku bakłażana zdarzyło mi się użyć cukinii i też smakowało super.
Super, bardzo się cieszę 🙂 A modyfikacja z cukinią brzmi super!
Krojone pomidory to pewnie chodzi o te z puszki czy świeże pokrojone
W sezonie polecam świeże, a z puszki mogą być cały rok 🙂
Super bo dałam świeże i zastanawiałam się czy nie zepsuje
Czy sam sos można zamrozić?
Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że da radę 🙂
Czy naczynie żaroodporne przez cały czas pieczenia ma być zakryte?
Ma być odkryte.