Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa.

Ciągnący się i jednocześnie chrupiący ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie.

*Przepis zaktualizowany w czerwcu 2024 r. Pierwsza data publikacji 26 sierpnia 2021 r.

Halloumi zapiekane po grecku – pomysł na obiad bez mięsa

Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie i proste danie – halloumi zapiekane po grecku.

Wystarczy przygotować szybki sos warzywny z papryką, fasolą i bakłażanem, ułożyć na nim pokrojony ser, wstawić do piekarnika i czekać, aż halloumi się zarumieni, a sos nasiąknie cudownym aromatem przypraw.

Halloumi zapiekane po grecku

ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Halloumi – pyszny cypryjski ser

Bez halloumi to danie nie byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego.

Przez wielu uważany jest za jeden z najlepszych zamienników mięsa, dzięki intensywnemu smakowi i charakterystycznej konsystencji – po grillowaniu lub pieczeniu nabiera on wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie.

Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie dajcie mu szansę! Jestem pewna, że będziecie to niego regularnie wracać.

Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku – składniki i wskazówki

Ten pyszny obiad bez mięsa to jedna z moich ulubionych opcji, gdy nie mam siły i czasu na wymyślne dania, ale jednocześnie mam ochotę zjeść coś z charakterem. Żeby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • Ser halloumi. Obecnie znajdziesz go w większości dużych hipermarketów. Pojawia się też w popularnych dyskontach
  • Bakłażan. Jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni greckiej. Używam go tu na zmianę lub w duecie z cukinią
  • Papryka. Czerwona, żółta, zielona – wybierz swoją ulubioną, sprawdzi się każda.
  • Fasola. Do tego przepisu polecam białą fasolę. Można ją zastąpić ciecierzycą.
  • Pomidory. W sezonie uwielbiam wykorzystywać mięsiste pomidory typu bawole serce. W ciągu całego roku świetnie sprawdzą się dobre pomidory z puszki.
  • Kapary i oliwki dla dodania charakteru
Halloumi zapiekane po grecku

Sprawdź też inne pomysły na obiad w stylu kuchni śródziemnomorskiej:

Dorsz alla livornese

Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Lasagne bolognese

Pomidorowe risotto

Lasagne ze szpinakiem

Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku to wspaniały pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad bez mięsa w stylu śródziemnomorskim.
5 na 6 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli (można zastąpić ciecierzycą)
  • 1 papryka
  • 1 mały bakłażan (można zamienić na cukinię)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g sera halloumi
  • łyżeczki harissy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa

Kroki

  • Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
  • Pokrój halloumi w plastry o grubości ok 1½ cm.
  • Nastaw piekarnik na 200 °C
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż zrobi się miękka.
  • Dodaj czosnek, bakłażana i paprykę. Smaż przez 2 minuty.
  • Następnie dodaj pomidory, fasolę i przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 5-6 minut.
  • Przełóż sos do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim plastry halloumi. Skrop oliwą, posyp płatkami chilli i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zmień funkcję piekarnika na grill i piecz jeszcze 10 minut, aż ser będzie rumiany.
  • Podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bakłażan, biała fasola, fasola, fit obiad, fit przepis, halloumi, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ser halloumi, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Danie jest przepyszne! Robiłam już kilkukrotnie. Okazało się trafione jako dodatek do kiełbasek z ogniska, a z braku bakłażana zdarzyło mi się użyć cukinii i też smakowało super.

    1. Aga Author says:

      Super, bardzo się cieszę 🙂 A modyfikacja z cukinią brzmi super!

  2. Krojone pomidory to pewnie chodzi o te z puszki czy świeże pokrojone

    1. Aga Author says:

      W sezonie polecam świeże, a z puszki mogą być cały rok 🙂

      1. Super bo dałam świeże i zastanawiałam się czy nie zepsuje

  3. Czy sam sos można zamrozić?

    1. Aga Author says:

      Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że da radę 🙂

  4. Czy naczynie żaroodporne przez cały czas pieczenia ma być zakryte?

    1. Aga Author says:

      Ma być odkryte.

5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl