Najlepszy sos pomidorowy do pizzy to jednocześnie najprostszy sos, jaki kiedykolwiek zrobicie. Zero gotowania! Jego podstawą są oczywiście smaczne, soczyste pomidory dobrej jakości.
Ten sos do pizzy jest aromatyczny, ale też orzeźwiający. Możecie być pewni, że nie przytłoczy swoim smakiem pozostałych składników, tylko wspaniale je podkreśli.
Sos do pizzy jak z włoskiej pizzerii
Chrupiące brzegi, cienki, lekko uginający się, ale stabilny spód, ciągnący się ser mozzarella i pyszny sos pomidorowy. Jestem przekonana, że poczuliście zapach pizzy czytając ten opis 😉
Pizza, jak i cała kuchnia włoska, opiera się na prostocie. I dokładnie tak samo jest w przypadku przygotowania sosu do pizzy, który jest jednym z filarów udanego wypieku.
Rodzajów włoskiej pizzy jest kilka. Najpopularniejsze to oczywiście słynąca z chrupiących, lekko przypalonych brzegów napoletana i bardziej płaska i krucha, pochodząca ze stolicy Włoch romana. Wszystkie rodzaje łączy jednak prosty sos pomidorowy do pizzy.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Oryginalny włoski sos pomidorowy do pizzy
Przepis na oryginalny włoski sos do słynnej pizzy neapolitańskiej jest uregulowany prawnie przez Associazione Vera Pizza Napoletana. Przepis ten jest banalnie prosty – to przetarte włoskie pomidory San Marzano. I kropka.
Tak, Włosi naprawdę cenią sobie prostotę.
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?
Mój przepis na sos pomidorowy ma nieco dłuższą listę składników niż włoski wariant, bo lubię dodać domowej pizzy coś ekstra. Dlatego oprócz samych pomidorów znajdziecie tu jeszcze ząbek czosnku i szczyptę oregano oraz bazylii.
Dostosowałam też przepis do naszych polskich realiów. Dlatego proponuję, by dość trudno dostępne pomidory San Marzano zastąpić innymi, dobrej jakości pomidorami w puszce, bo takie też można na naszych sklepowych półkach znaleźć. Polecam zwłaszcza marki Mutti i Cirio.
Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na jednolitą masę w blenderze i pyszny sos do pizzy gotowy!
Sprawdź też inne pomysły na przepisy kuchni włoskiej:
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą
Sos pomidorowy do pizzy
Sprzęt
- Blender
Składniki
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- szczypta sody oczyszczonej opcjonalnie
Kroki
- Wszystkie składniki na sos do pizzy umieść w blenderze i zmiksuj.
- Jeśli pomidory są za kwaśne, dodaj szczyptę sody oczyszczonej, która zrównoważy smak sosu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!