Stek z kalafiora z piekarnika to przepyszny pomysł na szybki i tani obiad bez mięsa. Doprawiony aromatycznymi przyprawami pieczony kalafior z dodatkiem kremowego puree ziemniaczano-kalafiorowego i salsy pomidorowej idealnie sprawdzi się jako obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi.
Stek z kalafiora – prosty i tani obiad bez mięsa
Kalafior jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Możecie z niego przygotować pyszną zupę krem z kalafiora, aromatyczne curry z ciecierzycą i kalafiorem lub egzotyczne aloo gobi. Możecie go również wykorzystać w roli ryżu.
Dziś chcę Wam pokazać kolejny, rewelacyjny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Stek z kalafiora z piekarnika to pomysł bardzo prosty i tani obiad bez mięsa. A do tego przygotujecie go w zaledwie 40 minut!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tani obiad zero waste
Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się duży, mięsisty kalafior, z którego da się wydzielić grube plastry, czyli nasze steki z kalafiora. Najczęściej udaje mi się ukroić 4, a czasem nawet 6 dużych plastrów i kilka mniejszych.
Wszystkie te fragmenty idą do piekarnika, natomiast pozostałe kawałki wykorzystuję do przygotowania kremowego i delikatnego puree ziemniaczano-kalafiorowego. W ten sposób mamy prawdziwy tani obiad zero waste.
Stek z kalafiora z piekarnika – dodatki
Tak jak wspomniałam wyżej, stek z kalafiora z piekarnika podaję z puree ziemniaczano-kalafiorowym, dzięki czemu wykorzystuję całą główkę kalafiora, a nie tylko wybrane fragmenty. Jeśli macie ochotę na inne dodatki, spróbujcie podać steki z ryżem, pieczonymi ziemniakami czy kaszą (zwłaszcza drobną jak kuskus czy kasza orkiszowa).
Z dodatków warzywnych rewelacyjnie sprawdza się prosta salsa pomidorowa, zielona fasolka lub sałata z cytrusowym winegretem.
Kluczowa przyprawa
Ten stek z kalafiora z piekarnika swój wyjątkowy aromat zawdzięcza jednej z moich ulubionych przypraw – mam na myśli wędzoną paprykę. Charakterystyczny, pikantny, dymny smak sprawia, że każda poprawa z dodatkiem wędzonej papryki smakuje niebanalnie.
Często zachęcam Was do szukania różnych substytutów, ale w tym wypadku trzymajcie się przepisu i nie rezygnujcie z papryki pimenton w marynacie do steków.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad bez mięsa:
Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Stek z kalafiora z piekarnika
Składniki
Kalafior
- 1 duży kalafior ok. 1 kg
- ¼ szklanki oliwy
- 1½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól do smaku
Puree ziemniaczano-kalafiorowe
- 400 g kalafiora
- 400 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 100 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Kroki
- Umyj kalafiora i osusz.
- Wykrój głąb i przekrój kalafiora na pół, a następnie krój go dalej na ok. 2-cm plastry. Fragmenty, które udało się pokroić w plastry, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe fragmenty odłóż do miski.
- Nastaw wodę w dużym garnku do gotowania ziemniaków i kalafiora. Pamiętaj posolić!
- Składniki marynaty do kalafiora, czyli oliwę, papryki, sól i czosnek wymieszaj w miseczce.
- Zważ pozostałe części kalafiora i obierz tyle samo ziemniaków. Pokrój je w mniejsze części, by szybciej się ugotowały.
- Gotuj ziemniaki przez 15-20 minut, a następnie dorzuć do nich kalafiora i gotuj kolejne 10 minut.
- Nasmaruj kalafiora na blasze marynatą z obu stron i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół). Piecz przez 30 minut, obracając w połowie pieczenia.
- Odcedź warzywa, dodaj masło, mleko i gałkę muszkatołową. Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż puree na talerz i ułóż na nim steki. Podawaj z salsą pomidorowem, zieloną fasolką lub sałatą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Pyszny kalafior. Smakuje o niebo lepiej niż ten z wody. Robiłam bez puree. Jako dodatek zrobiłam tzatziki. Idealne połączenie.
Bardzo się cieszę, że smakował! Dodatek tzatziki brzmi przepysznie! Pozdrawiam!