Tzatziki (cacyki) to jeden z najsłynniejszych sosów na świecie. Ten grecki dip idealnie pasuje do grillowanych mięs i warzyw. Jest też obowiązkowym elementem na talerzu meze, czyli greckich przystawek, gdzie pojawia się w towarzystwie świeżych warzyw i pieczywa.
Najsłynniejszy grecki sos
Sosu tzatziki (cacyki) chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Nawet jeśli nie byliście w Grecji, to prawdopodobnie słyszeliście o tym pysznym, orzeźwiającym, jogurtowym dipie.
Tzatziki to bardzo prosty sos, do przygotowania którego potrzebnych jest tylko 5 składników: jogurt grecki, ogórek, cytryna, oliwa i czosnek. W wielu przepisach pojawia się też koperek, ale w Grecji nigdy (lub prawie nigdy) się go nie dodaje.
Żeby sos miał idealną, kremową konsystencję, należy pamiętać, by dobrze wycisnąć starte ogórki. Bez tego kroku z dipu wytrąci się woda. Ja najczęściej zawijam jeszcze odsączone na sitku ogórki w gazę i mocno wyciskam, żeby pozbyć się możliwie jak najwięcej płynu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Z czym podawać tzatziki?
Sos tzatziki (cacyki) jest stworzony do dań z grilla. Szaszłyki, mielone kotleciki i burgery, steki – mięsa zdecydowanie zyskują po sparowaniu ich z tzatziki. To idealny dodatek m.in. do greckich kefetedes.
Możecie też podać dip w stylu greckiego talerza meze (zakąski), w towarzystwie pokrojonych warzyw, np. papryki, marchewki czy selera naciowego, oraz świeżego pieczywa czy chlebka pita.
Spróbuj też innych przepisów kuchni greckiej:
Soutzoukakia – greckie klopsiki w sosie pomidorowym
Horiatiki – klasyczna sałatka grecka
Tortilla z serem halloumi i warzywami
Tzatziki – pyszny grecki sos
Składniki
- 2 ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 500 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- sól, pieprz
Kroki
- Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką nasiona i zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż ogórki na sitko, posól i odstaw, żeby puściły wodę.
- Do miski przełóż jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj.
- Przełóż starte ogórki w gazę, zawiń i mocno wyciśnij. Następnie dodaj je do miski z jogurtem i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem możesz polać jeszcze dodatkową łyżką oliwy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
SUPER