Tzatziki to słynny, grecki dip na bazie gęstego jogurtu. Jest pyszny, orzeźwiający i idealnie pasuje do dań z grilla, świeżych warzyw i chrupiącego chleba.
Servings 1porcja
Całkowity czas przygotowania 10 min.min.
Składniki
2ogórki
1ząbekczosnku
4łyżkioliwy
500ggęstego jogurtu greckiego
2łyżkisoku z cytrynylub octu winnego
sól, pieprz
Kroki
Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką nasiona i zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach.
Przełóż ogórki na sitko, posól i odstaw, żeby puściły wodę.
Do miski przełóż jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj.
Przełóż starte ogórki w gazę, zawiń i mocno wyciśnij. Następnie dodaj je do miski z jogurtem i wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem możesz polać jeszcze dodatkową łyżką oliwy.