Pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym

Chcesz zaskoczyć gości na imprezie czymś wyjątkowym? Gwarantuję, że ta pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym będzie hitem każdego spotkania ze znajomymi czy z rodziną.

Ta pyszna przekąska inspirowana Włochami łączy w sobie soczystego, słodkiego pomidora z rozpływającym się w ustach, kremowo-śmietankowym serem burrata. Całości dopełnia mój ulubiony, prosty sos bazyliowy.

Pomidorowa bomba z burratą

Burrata i pomidory – para idealna

Włoska kuchnia słynie z prostoty. Włosi wiedzą, że można osiągnąć spektakularny efekt, wykorzystując tylko kilka prostych składników.

Kluczem do sukcesu jest jakość owych produktów. Dlatego, gdy będziesz przygotowywać tę pomidorową bombę z burratą, pamiętaj, by wybierać:

  • dojrzałe, mięsiste pomidory – polecam bawole serce,
  • wysokiej jakości ser burrata,
  • świeżą, zdrową bazylię
  • aromatyczną oliwę – rozejrzyjcie się za oliwami typu monocultivar, czyli produkowanymi z jednego rodzaju oliwek; takie oliwy są nie tylko bogatsze w aromat, ale też w wartości odżywcze
Pomidorowa bomba z burratą

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Sprawdź też inne pomysły na szybką i zdrową kolację:

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym

Wytrawne placki z serka wiejskiego

Sushi z ogórka z wędzonym łososiem

Pomidorowa bomba z burratą

Pomidorowa bomba z burratą

Pomidorowa bomba z burratą to przepyszny pomysł na lunch czy zdrową, lekką kolację w stylu włoskim.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 1 porcja

Składniki 

  • 1 duży pomidor mięsisty, np. malinowy lub bawole serce
  • 1 kulka sera burrata
  • ½ porcji sosu bazyliowego
  • 1 garść rukoli lub roszponki
  • 1 garść pistacji lub innych ulubionych orzechów

Kroki

  • Pomidora sparz przez 1 minutę, a następnie zanurz na chwilę w wodzie z lodem. Obierz go ze skórki, a następnie wyjmij cały środek (nie wyrzucaj).
  • Na dużym talerzu ułóż rukolę, na środek wyłóż wyjęte wcześniej wnętrze pomidora.
  • Włóż delikatnie burratę do pomidora i ułóż na talerzu. Polej sosem bazyliowym i posyp ulubionymi orzechami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, kolacja, lunch
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: bazylia, burrata, kolacja ze znajomymi, lunch, pomidory, pomysł na kolację, prosty przepis, sos bazyliowy, zdrowa kolacja, zdrowy lunch, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl