Chcesz zaskoczyć gości na imprezie czymś wyjątkowym? Gwarantuję, że ta pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym będzie hitem każdego spotkania ze znajomymi czy z rodziną.
Ta pyszna przekąska inspirowana Włochami łączy w sobie soczystego, słodkiego pomidora z rozpływającym się w ustach, kremowo-śmietankowym serem burrata. Całości dopełnia mój ulubiony, prosty sos bazyliowy.
Burrata i pomidory – para idealna
Włoska kuchnia słynie z prostoty. Włosi wiedzą, że można osiągnąć spektakularny efekt, wykorzystując tylko kilka prostych składników.
Kluczem do sukcesu jest jakość owych produktów. Dlatego, gdy będziesz przygotowywać tę pomidorową bombę z burratą, pamiętaj, by wybierać:
- dojrzałe, mięsiste pomidory – polecam bawole serce,
- wysokiej jakości ser burrata,
- świeżą, zdrową bazylię
- aromatyczną oliwę – rozejrzyjcie się za oliwami typu monocultivar, czyli produkowanymi z jednego rodzaju oliwek; takie oliwy są nie tylko bogatsze w aromat, ale też w wartości odżywcze
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Sprawdź też inne pomysły na szybką i zdrową kolację:
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym
Wytrawne placki z serka wiejskiego
Sushi z ogórka z wędzonym łososiem
Pomidorowa bomba z burratą
Składniki
- 1 duży pomidor mięsisty, np. malinowy lub bawole serce
- 1 kulka sera burrata
- ½ porcji sosu bazyliowego
- 1 garść rukoli lub roszponki
- 1 garść pistacji lub innych ulubionych orzechów
Kroki
- Pomidora sparz przez 1 minutę, a następnie zanurz na chwilę w wodzie z lodem. Obierz go ze skórki, a następnie wyjmij cały środek (nie wyrzucaj).
- Na dużym talerzu ułóż rukolę, na środek wyłóż wyjęte wcześniej wnętrze pomidora.
- Włóż delikatnie burratę do pomidora i ułóż na talerzu. Polej sosem bazyliowym i posyp ulubionymi orzechami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.