Sos bazyliowy – najlepszy na świecie

Sos bazyliowy to absolutna klasyka gatunku i zarazem pochwała prostoty. Aby uzyskać wspaniały i bogaty aromat wystarczy bardzo krótka lista składników – świeża bazylia, wysokiej jakości oliwa, ulubiony ocet i polski czosnek. Zaledwie 4 produkty, a tyle wspaniałości.

Najlepszy sos bazyliowy

Bazylia to jedno z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie ziół. Wiem, to także jedno z najbardziej pospolitych ziół, ale nie wyobrażam sobie spaghetti, kremu ze świeżych pomidorów czy sałatki caprese bez dodatku tych soczyście zielonych listków.

Jak widzicie, używam bazylii wszędzie, gdzie tylko pojawiają się pomidory. I właśnie do sałatek z dodatkiem pomidorów najczęściej wykorzystuję ten wspaniały sos. Dobrym przykładem jest najprostsza sałatka z pomidorów.

Sos bazyliowy – kluczowe zasady

Bazylia

Przygotowując sos bazyliowy wybierajcie najciemniejsze, czyli najstarsze liście bazylii – mają one najwięcej aromatu. Możecie użyć dowolnej odmiany bazylii. Najczęściej spotykana w sklepach jest bazylia genovese, natomiast wśród odmian powszechnie dostępnych w formie nasion do wysiewu mamy bazylię cytrynową, cynamonową czy grecką. Każda z nich sprawdzi się świetnie – sos będzie się po prostu różnić nieco aromatem.

sos bazyliowy
Najpopularniejsza bazylia genovese

Oliwa z oliwek

Warto też zainwestować w dobrej jakości oliwę. To bowiem jeden z tych produktów, na których naprawdę nie warto oszczędzać. Zawsze, gdy wyjeżdżam na południe Europy, przywożę ze sobą solidny zapas oliwy extra vergine.

W Polsce na szczęście też możemy kupić wysokiej jakości produkty. Jeśli oliwa jest sprzedawana w ciemnej szklanej butelce lub metalowej puszcze i ma certyfikaty określające odpowiednią jakość, jak włoskie DOC, czyli Denominazione di origine controllata, możecie mieć pewność, że to wysokiej klasy produkt.

Czosnek

Ostatni drobiazg to czosnek. Może się zastanawiacie, jakie to mogą być wymagania wobec czosnku. Kluczową kwestią jest jego kraj pochodzenia. W marketach i wielu mniejszych sklepach sprzedaje się czosnek chiński. Jest on często mdły i nijaki w smaku, ale co gorsza, może być groźny dla zdrowia. Importowany czosnek jest traktowany chemią, by dobrze zniósł długi transport do Europy i nie kiełkował.

Wybierajcie więc polski czosnek – poznacie go po mniejszym rozmiarze, lekko lub mocno fioletowej osnówce, oraz też często – niestety – wyższej cenie.

sos bazyliowy

Sos bazyliowy – najlepszy

Przepyszny, aromatyczny i banalnie prosty. Nic innego tak nie podkreśla smaku pomidorów.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 1 słoiczek

Składniki 

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Bazylię dokładnie opłucz i osusz.
  • Do blendera wrzuć umytą bazylię, czosnek, dolej oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Zblenduj.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zblenduj.

Wskazówki

  • Możesz użyć też octu balsamicznego, jeśli wolisz jego smak.
  • Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty, dodaj pół łyżki octu więcej lub dodatkowe pół ząbka czosnku.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: lunch
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: bazylia, sałatka, sos, zioła

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Witam 🙂 ile taki sos może stać w słoiczku?

    1. Agnieszka Author says:

      Daniel, sos może czekać w lodówce ok. 3 dni. Dłużej chyba bym nie ryzykowała 😉 Pozdrawiam, Aga

  2. Marzena says:

    ja mysle ze moze byc do tygodnia czasu jesli bazylia byla bez wody. olej pomoze zakonserwowac skladniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl