Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Sos bazyliowy - najlepszy

Przepyszny, aromatyczny i banalnie prosty. Nic innego tak nie podkreśla smaku pomidorów.
Porcje 1 słoiczek
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Bazylię dokładnie opłucz i osusz.
  • Do blendera wrzuć umytą bazylię, czosnek, dolej oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Zblenduj.
    sos bazyliowy
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zblenduj.

Rady

  • Możesz użyć też octu balsamicznego, jeśli wolisz jego smak.
  • Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty, dodaj pół łyżki octu więcej lub dodatkowe pół ząbka czosnku.
Posiłek: lunch
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: bazylia, sałatka, sos, zioła