Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Rady
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Oceń jako pierwszy/a
Sos bazyliowy - najlepszy
Przepyszny, aromatyczny i banalnie prosty. Nic innego tak nie podkreśla smaku pomidorów.
Servings
1
słoiczek
Całkowity czas przygotowania
10
min.
min.
Składniki
1
doniczka
bazylii
1
ząbek
czosnku
8-10
łyżek
oliwy z oliwek
3
łyżki
octu jabłkowego
sól, pieprz
Kroki
Bazylię dokładnie opłucz i osusz.
Do blendera wrzuć umytą bazylię, czosnek, dolej oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Zblenduj.
Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zblenduj.
Rady
Możesz użyć też octu balsamicznego, jeśli wolisz jego smak.
Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty, dodaj pół łyżki octu więcej lub dodatkowe pół ząbka czosnku.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
lunch
Kuchnia:
europejska
Słowo kluczowe:
bazylia, sałatka, sos, zioła