Zapiekany kurczak po grecku

Zapiekany kurczak po grecku to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Super soczyste ćwiartki lub udka z kurczaka, mnóstwo kolorowych warzyw pachnących świeżymi ziołami, a do tego cytrynowy kuskus z miętą.

To wszystko sprawia, że podając to danie na stół, przeniesiecie się na słoneczne południe Europy.

Zapiekany kurczak po grecku. Pomysł na obiad z piekarnika

Lubię takie obiady, które nie wymagają trudno dostępnych składników i długiego stania przy kuchni. Ten zapiekany kurczak po grecku zdecydowanie spełnia moje wymagania o obiedzie idealnym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach, a przygotowanie go zajmie ok. 30 minut.

Kluczem do sukcesu tego dania jest marynata do mięsa, a dokładnie użycie w niej świeżych ziół. Oczywiście, z braku laku możecie wykorzystać suszone zioła, ale uwierzcie mi – użycie świeżego oregano i tymianku to game changer, który zmieni ten zwykły obiad w danie godne dobrej greckiej restauracji.

Zapiekany Kurczak po grecku

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zapiekany kurczak po grecku z warzywami. Soczysty i pyszny

Tak jak wspominałam, ogromną rolę w przygotowaniu tego dania odgrywa marynata inspirowana smakami Grecji. Jest w niej oliwa, świeże oregano, świeży tymianek, orzeźwiający sok z cytryny, odrobina musztardy i aromatyczny czosnek.

Mięso kurczaka (najlepiej udka lub ćwiartki) natarte taką marynatą i pozostawione w niej na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc w lodówce), staje się delikatne, kruche, pełne smaku i niesamowicie soczyste.

Zapiekany Kurczak po grecku

Jakie warzywa do kurczaka po grecku?

Ten zapiekany kurczak po grecku nie byłby tak samo pyszny bez towarzystwa kolorowych warzyw. Ja zazwyczaj dodaję do niego:

  • pomidory koktajlowe
  • cukinię
  • paprykę
  • czerwoną cebulę
  • ziemniaki
  • oliwki

Warzywa nie potrzebują większego przygotowania. Wystarczy pokroić je w większą kostkę lub plastry, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą i gotowe. Dzięki zapiekaniu staną się słodkie i miękkie.

Zapiekany Kurczak po grecku

Kurczak po grecku – z czym podawać?

Ten zapiekany kurczak po grecku idealnie smakuje w towarzystwie cytrynowego kuskusu z miętą, na który przepis znajdziecie poniżej.

Możecie go też podać z inną kaszą, np. bulgur, z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub makaronem orzo. Świetnie pasuje też do niego odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem.

Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Tacos z szarpaną wieprzowiną

Łosoś teriyaki z makaronem soba

Afelia. Gulasz wołowy z Cypru

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Zapiekany Kurczak po grecku

Zapiekany kurczak po grecku z warzywami

Ten zapiekany kurczak po grecku z warzywami i cytrynowo-miętowym kuskusem to prosty i pyszny pomysł na obiad z piekarnika.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 hours
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Kurczak po grecku

Marynata do kurczaka:

  • duża garść świeżego oregano
  • duża garść świeżego tymianku
  • 1 cytryna do wyciśnięcia soku
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

Pozostałe:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 cukinie
  • czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz

Cytrynowy kuskus z miętą:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z 2 cytryn
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Kroki

Przygotowanie kurczaka po grecku

  • W moździerzu rozgnieć świeże oregano i tymianek.
  • Dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
  • Natrzyj marynatą kurczaka i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Dużą formę do pieczenia nasmaruj oliwą.
  • Pokrój w grube plastry cukinię. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę na ćwiartki.
  • Ułóż w formie pokrojone warzywa, dodaj pomidorki. Polej oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
  • Na warzywach ułóż kurczaka z marynatą.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół) i piecz przez 45-55 minut.
  • Po tym czasie posyp danie pokruszoną fetą i piecz jeszcze 10 minut.
  • Gdy kurczak się piecze, przygotuj cytrynowy kuskus.

Przygotowanie cytrynowego kuskusu z miętą

  • W rondlu zagotuj bulion z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą.
  • Przesyp kuskus do miski i zalej gorącym bulionem. Przykryj na 5-7 minut, aż kasza wchłonie płyn.
  • Wymieszaj z posiekaną, świeżą miętą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: kurczak, kurczak po grecku, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, prosty obiad, udka z kurczaka, zapiekanka z kurczakiem, zapiekany kurczak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl