Jeżeli poszukujecie sprawdzonych przepisów na ciasta na Wielkanoc, to dobrze trafiliście! Przygotowałam dla Was 15 pewniaków, przepysznych słodkich wypieków, które ekspresowo znikną ze świątecznego stołu.
Wśród moich propozycji na ciasta na Wielkanoc jest m.in. tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa, sernik królewski, ciasto 3 bit bez pieczenia czy wyjątkowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady.
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc – babki
Nie ma Wielkanocy bez babki wielkanocnej na stole. Drożdżowa, piaskowa – każda będzie idealna. Którą z babek poniżej upieczecie w tym roku?
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Babka z tego przepisu jest wilgotna, puszysta i długo zachowuje świeżość. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo prosta w przygotowaniu – zrobicie ją ze składników, które najpewniej macie w swojej kuchni. Dzięki temu to świetnie ciasto nie tylko od święta, ale i na co dzień.
To przepyszne dwukolorowe ciasto powstaje z połączenia masy maślanej i kakaowej. Ciemniejsza część ma intensywny, głęboki smak za sprawą dobrej jakości kakao, dzięki czemu fantastycznie kontrastuje z delikatną, jasną partią ciasta.
Babka cytrynowa
Ta maślana, wilgotna babka cytrynowa to jeden moich ulubieńców. Jest mięciutka, puszysta, mocno cytrynowa i długo zachowuje świeżość. Będzie idealna dla wszystkich, którzy po zjedzeniu ciasta mówią “pyszne, takie nie za słodkie” 😉
Tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa
Ta tradycyjna babka drożdżowa wielkanocna nie ma sobie równych. Jest puszysta, delikatna, maślana, z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny, czyli dokładnie taka, jak lubię.
Klasyczna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem z tego przepisu niezmiennie pojawia się na moim wielkanocnym stole od wielu lat. Długo zachowuje świeżość, więc jeśli nie zdążycie całej zjeść w święta, to nic straconego – jest pyszna nawet 4-5 dni po upieczeniu.
Babeczki cytrynowe
Jeśli nie macie formy do pieczenia babki lub po prostu chce Wam się jej piec, to polecam alternatywę w postaci moich ulubionych cytrynowych babeczek. Babeczki z tego przepisu przygotowuję od wielu lat i zawsze są hitem. Są wilgotne, mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu idealne! Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu.
Ciasta na Wielkanoc – serniki
Nie wyobrażam sobie świąt bez serniczka. Najbardziej lubię takie kremowe, aksamitne serniki, w których głównym graczem jest po prostu dobrej jakości twaróg.
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Ten sernik z białą czekoladą i solonym karmelem to niezmiennie jeden z Waszych ulubionych przepisów na blogu. Jest cudownie kremowy i aksamitny dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, a solony karmel idealnie kontrastuje z delikatną słodkością serowej masy.
Sernik królewski
Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich serników. Pyszne warstwy kruchego ciasta kakaowego otulają obłędnie pyszną, kremową masę serową. Nie ma co się dziwić, że sernik królewski naprawdę króluje na Wielkanoc i inne wyjątkowe okazje.
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski jest super kremowy, aksamitny, z wyczuwalną nutą cytryny. Piekę ten sernik od lat i wracam do niego regularnie, bo jest naprawdę wyjątkowy. Jest pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie traci wilgoci i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Pyszny klasyk.
Ciasta na Wielkanoc – ciasta bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia zawsze cieszą się ogromną popularnością na blogu przed świętami. Z ich przygotowaniem poradzi sobie właściwie każdy, a smak jest tak samo pyszny jak w przypadku deserów z piekarnika.
Ciasto Rafaello bez pieczenia
Ciasto rafaello bez pieczenia to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich kilku lat. Ciasto jest obowiązkowym punktem rodzinnych spotkań i świąt. Ten przepis to wersja dla leniuchów – zamiast biszkoptu używamy gotowych, maślanych herbatników, a do kremu wykorzystujemy gotowy budyń.
I wiecie co? Jest po prostu przepyszne! Lekkie, mocno kokosowe, z wyrazistą śmietankową nutą.
Ciasto 3 bit
Kolejny z Waszych ulubieńców bez pieczenia. W tym cieście mamy aż 3 rodzaje nadzienia – masę kajmakową, waniliowy krem budyniowy i bitą śmietanę. Na szczęście nie wszystkie z nich musimy przygotowywać od podstaw, więc na pewno zdążycie z jego przygotowaniem przed świętami.
Sernik z białą czekoladą na zimno
Ten sernik z białą czekoladą jest jedną z moich ulubionych wersji sernika na zimno. Rozpuszczona czekolada nadaje ciastu całą słodkość i sprawia, że jest aksamitnie kremowe. A to wszystko bez dodatku żelatyny!
Ciasta na Wielkanoc – ciasta z owocami (i warzywami)
A co powiecie na ciasta z owocami? Mam dla Was kilka pysznych, prostych do zrobienia wypieków, które będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen
Niemieckie, maślane, proste ciasto z jabłkami, czyli apfelkuchen, to przepyszny pomysł na deser na święta. Ciasto jest wilgotne, puszyste, mocno maślane, z wyraźną, cytrusową nutą. Na wierzchu znajdziecie piękną dekorację przygotowaną z ćwiartek jabłek.
Ciasto marchewkowe
Ten sprawdzony, prosty przepis na ciasto marchewkowe z wyjątkowym kremem z białej czekolady i serka śmietankowego pozwoli przygotować wilgotne, puszyste, aromatyczne i przepyszne ciacho.
To szybkie ciasto marchewkowe jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy krótko w misce i przekładamy do formy. A ten krem śmietankowy z białą czekoladą… Po prostu obłęd!
Odwrócone ciasto migdałowe z pomarańczami
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to prawdziwa eksplozja smaku. Delikatne, maślane ciasto z dodatkiem i migdałów i miękkie, słodkie, pomarańcze skąpane w cytrusowym syropie (możecie oczywiście użyć też zwykłych pomarańczy).
To odwrócone ciasto z owocami bazuje na kultowym, brytyjskim przepisie na madeira cake. Jest lekkie, mocno cytrusowe i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałów i idealnie smakuje z kubkiem ciepłej herbaty.
Ciasta na Wielkanoc – ciasta czekoladowe
Zawsze jest dobra pora na ciasto czekoladowe, prawda? Które z nich znajdzie się na Waszym stole na Wielkanoc?
Czekoladowa chmura
Czekoladowa chmuraz przepisu Nigelli Lawson była jednym z pierwszych ciast, które na stałe weszły do mojego repertuaru wypieków. To obłędnie pyszne ciasto czekoladowe bez mąki z kremem na bazie śmietany i mascarpone.
Każde urodziny, imieniny, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi – to czekoladowe cudo musiało być na stole. Zawsze lubiłam je piec, bo zaspokajało moje czekoladowe potrzeby (a te są zawsze duże!), zawsze wychodziło bezbłędnie i wyglądało bardzo efektownie.
Metrowiec
Metrowiec to klasyczne ciasto, które większość z nas na pewno pamięta z wizyt u babci. Pyszne, puszyste biszkopty – jasny i kakaowy – przełożone budyniowym kremem waniliowym i oblane polewą czekoladową.
Brzmi bosko? Dokładnie tak też smakuje.
Napiszcie koniecznie w komentarzu, które ciasto pieczecie na Wielkanoc. Nie zapomnijcie też udostępnić zdjęć swoich wypieków na profilu na Facebooku i na Instagramie!