Ten przepis na tofu w sosie pomarańczowym całkowicie zmieni Wasze wyobrażenie o tofu.
Wszystko to zasługa niestandardowej metody przygotowania i obłędnie pysznego sosu, przygotowanego ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Tofu w sosie pomarańczowym – obiad pełen smaku
Tofu raczej nie ma najlepszej prasy. Wiele osób zarzuca temu sojowemu twarożkowi, że jest gumowaty w konsystencji i pozbawiony smaku. Ci, którzy tak twierdzą, widocznie nigdy nie jedli dobrze przygotowanego tofu.
Samo w sobie tofu faktycznie nie jest specjalnie smaczne. Potrzebuje dodatków, by wydobyć z niego to, co najlepszego. Dlatego jednym z najlepszych pomysłów na ten twaróg sojowy jest przygotowanie go z pełnym aromatu sosem.
Jednym z moich ulubionych wydań, obok tofu sezamowego, jest właśnie tofu w sosie pomarańczowym.
Ten sos łączy w sobie soczystość cytrusów, delikatną słodycz cukru trzcinowego, smak umami, który zapewnia sos sojowy i kwaskowość octu ryżowego. Wszystkie te składniki fantastycznie się uzupełniają i w efekcie tworzą super aromatyczną glazurę, która otula tofu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zdrowa modyfikacja
W wielu przepisach z tofu pojawia się krok, w którym pokrojony w kostkę ser obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy do zrumienienia. Dzięki temu na tofu tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka, do której fantastycznie przylepiają się wszelkie sosy.
Tofu w sosie pomarańczowym przygotowujemy nieco inaczej – zamiast smażyć ser, pieczemy go w piekarniku. W ten sposób cały obiad jest zdrowszy i mniej kaloryczny.
Jakie tofu wybrać?
Najlepsze do tego dania będzie najbardziej klasyczne, twarde tofu naturalne. Twaróg mocno nasiąka smakiem aromatycznego sosu pomarańczowego, więc niepotrzebne mu dodatki.
Jeśli natomiast macie w lodówce tofu z przyprawami, to oczywiście też się sprawdzi w tym daniu – dodatkowy aromat nada mu nowego wymiaru.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na obiad bez mięsa:
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Tofu w sosie pomarańczowym
Składniki
Tofu
- 400 g tofu
- 1½ łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos
- 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 cm kawałek świeżego imbiru starty
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w ⅓ szklanki wody
- ⅔ łyżeczki płatków chili
Kroki
- Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Powtórz 2-3 razy, aż pozbędziesz się zbędnego płynu.
- Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz każdy kawałek. Następnie dodaj olej i wymieszaj jeszcze raz.
- Przełóż tofu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 30-35 minut, przewracając w połowie pieczenia.
- Składniki sosu (oprócz mąki) wymieszaj w misce i wlej na patelnię. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodaj mąkę rozmieszaną w wodzie i wymieszaj. Sos po chwili zgęstnieje.
- Dodaj upieczone tofu i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z ryżem i brokułem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!