Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Oto sztandarowe danie wiosennych i letnich dni. Ta przepyszna sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem to świetna propozycja na kolację, lunch czy lekki obiad. Świeże warzywa łączy w całość rewelacyjny dressing, który możesz wykorzystać też do innych sałatek.

Pyszna sałatka z młodych ziemniaków

Zawsze czekam na wiosnę, kiedy na targu pojawiają się pierwsze polskie, młode ziemniaczki i chrupiące zielone szparagi. Te dwa składniki do podstawa do przygotowania wielu pysznych dań, ale jednym z moich absolutnych faworytów jest ta sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem.

Lekka, jednocześnie chrupiąca i delikatna, z orzeźwiającym dressingiem musztardowo-koperkowym – ta sałatka ma w sobie wszystko, by być pożywną kolacją czy hitem imprezy.

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Przygotowanie tej sałatki ze szparagami jest naprawdę proste. Młode ziemniaki (umyte, ale w skórkach, bo obieranie ich jest kompletnie bez sensu) gotujemy, na ostatnie 2 minuty do garnka dorzucamy szparagi.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki, rzodkiewkę siekamy na plastry. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i gotowe!

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sprawdź też inne przepisy na sałatkę na imprezę (i nie tylko):

Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym

Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą

Sałatka Gyros

Sałatka z burakiem, fetą i batatem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem to prosty i pyszny pomysł na letni obiad czy kolację.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Sałatka ze szparagami

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów (końcówki obcięte)
  • 4 jajka
  • 4 rzodkiewki

Musztardowy winegret

  • ¼ szklanki oliwy
  • łyżeczki musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki koperku posiekanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Ziemniaki umyj i oczyść. Gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pokrojone szparagi. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, przekrój je na pół.
  • Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną obierz je ze skorupek i przekrój na pół lub na ćwiartki.
  • Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry.
  • Składniki na winegret wymieszaj w słoiku.
  • Ułóż wszystkie składniki na talerzu i polej sosem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: młode ziemniaki, przepis na zielone szparagi, rzodkiewka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka z młodych ziemniaków, sałatka ze szparagami, szparagi, zielone szparagi

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl