Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to przepyszny pomysł na rozgrzewający i sycący obiad jednogarnkowy.
Delikatne ziemniaczane kluseczki gnocchi skąpane są w pomidorowym sosie pełnym ziół, z dodatkiem mega aromatycznej kiełbasy chorizo, zapieczone pod chrupiąco-ciągnącą się mozzarellą. Czyli idealny obiad jednak istnieje.
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą. Prosty pomysł na obiad
Szukasz prostego i pożywnego pomysłu na obiad? Nie mogłaś/eś lepiej trafić!
To przepyszne gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą jest idealną propozycją na codzienny obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi.
Ta zapiekanka z gnocchi jest też świetnym daniem dla początkujących domowych kucharzy. Przy jej przygotowaniu można się wspomóc półproduktami, takimi jak gotowe gnocchi i krojone pomidory z puszki, które na pewno ułatwią zadanie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zapiekanka z gnocchi w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą – wskazówki i zamienniki
Tak jak wspominałam, gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to danie, z którym poradzi sobie praktycznie każdy. Nie ma tu skomplikowanych etapów przygotowania, można się posłużyć półproduktami, więc to prosty obiad dla wszystkich.
Jeśli chodzi o zamienniki, to gnocchi możesz z powodzeniem zastąpić naszymi polskimi kopytkami.
Hiszpańskie chorizo ma bardzo charakterystyczny smak, więc tu sytuacja nie jest taka prosta. Podmiana na jakikolwiek inny rodzaj kiełbasy będzie oznaczać całkowitą zmianę smaku całej potrawy, więc polecam pozostanie przy klasycznym chorizo.
Zamiast krojonych pomidorów z puszki, w sezonie koniecznie dodaj świeże pomidory.
Sprawdź też inne pomysły na prosty obiad jednogarnkowy:
Leczo z cukinią, kiełbasą i papryka
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą
Składniki
- 150 g chorizo pokrojonego w plastry
- 500 g gnocchi
- ½ cebuli drobno pokrojonej
- 1 papryka czerwona lub żółta, pokrojona w kostkę
- 400 g pomidorów krojonych lub 700 g świeżych, pokrojonych w kostkę i podduszonych
- 250 ml wody
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Kroki
- Podsmaż chorizo na małym/średnim ogniu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a kiełbasa zarumieni się.
- Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.
- Dodaj paprykę i czosnek i smaż 3-4 minuty.
- Dodaj pomidory, wodę, oregano i tymianek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj gnocchi, zamieszaj, by kluseczki pokryły się sosem i gotuj przez 8 minut.
- W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 °C
- Przełóż gnocchi z sosem do naczynia żaroodpornego, przykryj mozzarellą i wstaw do piekarnika. Piecz przez kilka minut, aż ser się rozpuści i zacznie się rumienić.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Rewelacja, totalnie wlosko-hiszpanski klimat na talerzu!!!:) polecamy!!@
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam
Czy gnocchi trzeba wcześniej podgotować?
Nie ma potrzeby 🙂