Ten aromatyczny i prosty dip ziołowy będzie świetnym dodatkiem do wrapów, placków warzywnych lub do mięs czy warzyw z grilla.
Dip ziołowy przygotowuję na bazie jogurtu greckiego i serka kanapkowego, dzięki czemu ma idealną, aksamitną konsystencję.
Jak zrobić dip ziołowy?
Do przygotowania tego dipu ziołowego potrzebne będą 2 główne składniki: serek kanapkowy i jogurt grecki, oraz ulubione zioła.
Serek kanapkowy. Wybierzcie gęsty, kremowy serek dla najlepszej konsystencji sosu. Puszyste i lekkie twarożki nie sprawdzą się tutaj najlepiej, bo po wymieszaniu, mogą stać się zbyt płynne. Dla podbicia smaku użyjcie smakowego serka kanapkowego, np. czosnkowego.
Jogurt grecki. Dzięki niemu dip ziołowy zyska nieco lżejszą konsystencję, ale cały czas idealnie kremową konsystencję.
Zioła. Polecam zestaw aromatycznych klasyków: natka pietruszki, koperek i szczypiorek. Pasują do wszystkiego.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Z czym podawać dip ziołowy?
Ten aromatyczny i prosty dip to pyszny dodatek do wielu potraw i przekąsek. Podawajcie go z:
- plackami ziemniaczanymi
- plackami z cukinii
- grillowanymi mięsami
- odrywanym chlebkiem czosnkowym
- krakersami
- grillowanymi warzywami
- wytrawnymi goframi
- quesadillą
Sprawdź też inne przepisy na grilla:
Kanapka sabich – izraelski street food
Wietnamska kanapka bahn mi z halloumi
Dip ziołowy
Składniki
- 200 g serka kanapkowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- garść szczypiorku posiekanego
- garść koperku posiekanego
- garść natki pietruszki posiekanej
- sól
- pieprz cytrynowy
Kroki
- Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Podawaj z grillowanymi mięsami, warzywami, plackami czy krakersami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!