Marynata do schabu z grilla

Marynata do schabu z grilla to klucz w przygotowaniu pysznego i soczystego mięsa. Wystarczy 5 minut, by ją przygotować, a efekty zachwycą całą rodzinę.

Najważniejszy składnik

Schab to chudy i delikatny fragment wieprzowiny, więc aromatyczna marynata jest mu potrzeba, by po grillowaniu pozostał soczysty i smaczny. Prym wiedzie tu jeden składnik. Jaki?

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

Sos Worcestershire. Dodanie sosu Worcestershire do marynaty wnosi grillowanie na wyższy poziom. Wszystko to zasługa wyjątkowego smaku, który w nim znajdziemy – mowa o umami. To jeden z pięciu podstawowych smaków (obok słonego, słodkiego, gorzkiego i kwaśnego oczywiście). Ciężko go określić, ale niektórzy opisują go jako „mięsny” lub „rosołowy”. Dzięki umami smak mięsnych potraw jest wyjątkowo głęboki. Spróbujcie koniecznie!

Jeśli macie problem z dostaniem tego sosu, możecie go też zastąpić sosem sojowym.

Marynata do schabu z grilla – pozostałe składniki

Olej. Tak jak wspominałam, schab to chude mięso, więc olej w marynacie bardzo się przyda. Olej to także nośnik smaków, ale sam może być neutralny. Ja najczęściej używam oleju rzepakowego.

Reklama

Ocet jabłkowy. Dzięki dodatkowi octu mięso szybciej kruszeje i jest delikatniejsze. Polecam Wam ocet jabłkowy, bo dodaje mięsu delikatnego, orzeźwiającego, owocowego aromatu. Opcjonalnie możecie też użyć soku z cytryny.

Miód. Odrobina miodu równoważy w smaku kwasowość octu i sprawi, że mięso pięknie się zarumieni. Jeśli nie macie miodu pod ręką, dodajcie brązowy cukier.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na grilla znajdziesz w zakładce GRILL

Marynata do schabu z grilla

Słodka papryka. Nie dodaję do marynaty wielu przypraw, a zwłaszcza ziół, bo to zawsze ryzyko, że zostaniemy z gorzkim popiołem na mięsie. Jednak nie wyobrażam sobie grillowanego schabu bez mielonej, słodkiej papryki. Jeśli jesteście fanami ostrzejszych potraw, możecie się pokusić o zamianę na ostrą paprykę lub dodanie płatków chilli.

Reklama
Oceń jako pierwszy/a

Marynata do schabu z grilla

Ta marynata do schabu z grilla sprawi, że za każdym razem przygotujecie soczyste i aromatyczne grillowane kotleciki.
Porcje 1 porcja
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione (opcjonalnie)

Kroki

Przygotowanie marynaty i marynowanie

  • Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
  • Pokrój plastry schabu na grubość ok. 2 cm i lekko rozbij tłuczkiem
  • Włóż mięso do miski lub innego pojemnika z pokrywką i nasmaruj z każdej strony marynatą.
  • Marynuj w lodówce przez 8-12 godzin (maks. 24 godziny).

Grillowanie

  • Na minimum godzinę przed planowanym grillowaniem, wyjmij mięso z lodówki.
  • Ułóż mięso na ruszcie i smaż przez 5-6 minut z każdej strony*

Rady

*Podany czas grillowania jest orientacyjny. Faktyczny czas jest uzależniony od grubości mięsa, stopnia rozgrzania grilla i wysokości, na jakiej mięso jest smażone. 
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: grill, obiad
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: grill, grillowane mięso, grillowany schab, marynata do mięsa, marynata na grilla, potrawy na grilla, schab z grilla

Spróbuj też dodatków do schabu z grilla:

Sałatka z pomidorów

sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów – prosta i przepyszna
Banalnie prosta sałatka z pomidorów z boskim dressingiem bazyliowym.
Sprawdź przepis

Sałatka grecka

Sałatka grecka horiatiki
Sałatka grecka
Pyszna, prosta, kolorowa i pożywna sałatka grecka (horiatiki) to pyszny pomysł na obiad czy kolację w ciepły dzień.
Sprawdź przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl