Najlepszy sos do burgerów – jak z McDonald’s

Sos do burgerów to podstawa udanego grillowania. Jako fanka burgerów za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie sosu tak dobrego (ale zdecydowanie zdrowszego), jak ten z Big Maca, którego recepturę od lat starają się odtworzyć kulinarni blogerzy i miłośnicy hamburgerów.

Mogę z dumą powiedzieć – udało mi się!

Najlepszy sos do burgerów

Ostatni raz Big Maka zjadłam dobrych kilka lat temu, ale smak sosu pamiętam bardzo dobrze – lekko pomidorowy, nieco pikantny, podkreślający smak mięsa.

Teraz przygotowuję burgery przede wszystkim w domu, ale nigdy nie używam gotowych sosów. Nie próbowałam dotąd ani jednego, który by mi pasował – gotowe produkty najczęściej były za słodkie lub za ostre albo kompletnie przyćmiewały smak mięsa.

Metodą prób i błędów opracowałam więc własny przepis na sos do burgerów, który jest absolutnym hitem na każdym grillu. Pasuje zarówno do kotletów z mięsa wołowego, jak i tych delikatniejszych z indyka.

Kluczem do sukcesu jest tu jeden składnik, który kilka lat temu wiele zmienił w mojej kuchni…

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sekretny składnik

Tym składnikiem jest wędzona papryka.

Na zdjęciu poniżej jest fantastyczna hiszpańska wędzona papryka Pimenton, która dodaje niesamowitego aromatu potrawom. Jak mało która przyprawa podkręca smak mięsa. Jest lekko słodkawa i wyróżnia się charakterystycznym wędzonym posmakiem.

Używam jej do przygotowania potraw z każdym rodzajem mięsa i w daniach fasolowych. Jeśli nie używaliście jej do tej pory, koniecznie spróbujcie. Obecnie można ją kupić w dobrych delikatesach, ale pojawia się też w dużych sieciach hipermarketów.

Sekret mojego hitowego sosu

Sprawdź też pyszne przepisy na grilla:

Tzatziki – oryginalny przepis na grecki dip

Marynata do schabu z grilla

Sałatka grecka (horiatiki)

Sałatka z pomidorów – najlepsza na grilla

5 na 4 głosów

Najlepszy sos do burgerów

Fantastyczny domowy sos do hamburgerów – lepszy niż w McDonald's!
Porcje 1 słoik
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • ½ szklanki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 średnie ogórki kiszone drobno posiekane
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ granulowanego czosnku

Kroki

  • Posiekaj drobno ogórki kiszone.
  • Wymieszaj dokładnie ogórki z majonezem, ketchupem i przyprawami.

Rady

  • Wybieraj ogórki kiszone, a nie kwaszone.
  • Możesz użyć domowego lub kupnego majonezu – ważne, by był gęsty
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: burger, sos
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!
sos do burgerów

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. szaraban says:

    5 stars
    Super przepis smak sosu extra, dziękuje.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

      1. Witam a jaka ma być to musztarda

        1. Aga Author says:

          Można użyć dowolnej musztardy – sarepska będzie najbardziej uniwersalna. Żeby sos był pikantniejszy można dodać musztardy Dijon. Pozdrawiam

  2. Grubasek says:

    Pytanie Ta papryka o której wspominasz ma być słodka ? Pół słodka ? Czy ostra ?
    Znalazłem trzy opcje tej papryki stąd moje pytanie

    1. Aga Author says:

      To tak naprawdę zależy od własnych preferencji 🙂 U mnie najczęściej słodka.

  3. 5 stars
    Sos przepyszny! Ile czasu taki sos można przechowywać?

    1. Aga Author says:

      Spokojnie ok. 7 dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl