Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to jeden z tych przepisów, za które podziękuje nam nasze zdrowie. To pyszny pomysł na lunch do pracy czy pożywną kolację – kolorowy, pełny witamin i zdrowego błonnika.
Co to jest buddha bowl?
Kolorowe michy pełne warzyw i zdrowych ziaren pojawiły się kilka lat temu w menu restauracji promujących zdrowe odżywianie. Na początku były znane jako Macro Bowl, czyli makrobiotyczne miski, ale niedługo przylgnęło do nich nowe określenie – Buddha Bowl – czyli miski Buddy.
Zmiana ta nastąpiła pod wpływem nowego trendu żywieniowego o nazwie dieta Buddy. Jej autorzy przybliżyli szerszej publiczności teorie na temat tego, w jaki sposób żywił się sam Budda. Jak się okazuje oryginalna miska Buddy, to była miska, do której mieszkańcy wiosek wrzucali resztki jedzenia, którymi mogli podzielić się z Buddą. A że były to przede wszystkim zboża, ziarna i warzywa, to nazwa była bardzo adekwatna do tego, co wcześniej nazywało się Macro Bowl.
Ot i cała historia 😉
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Buddha bowl – podstawowe składniki
Buddha bowl zazwyczaj zawiera w sobie składniki z poniższych grup:
- Gotowane/pieczone warzywa – tym przypadku mamy pieczone bataty.
- Surowe warzywa – tu postawiłam na kolor czerwony w postaci papryki i pomidorów
- Zielenina – świetnie sprawdzą się roszponka, świeża bazylia i kolendra
- Ziarna – quinoa (komosa ryżowa) to sprawdzony superfood, który wyróżnia się orzechowym smakiem
- Strączkowe – w tym buddha bowl króluje czarna fasola
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą – pomysł lunch lub kolację
Taki zdrowe michy można przygotowywać z wieloma produktami, ale jedną z moich ulubionych kombinacji jest buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą. Pożywna fasola i słodkie bataty pojawiają się tu w towarzystwie soczystych pomidorów malinowych, kruchej papryki, intensywnej, czerwonej cebuli i delikatnej komosy ryżowej.
Wszystkie te składniki łączy w całość absolutnie obłędny dressing na bazie tahini i miodu. Jest super prosty do zrobienia, a dodaje +50 pkt do smaku!
Taka kombinacja łączy w sobie wiele smaków i tekstur, które idealnie się uzupełniają.
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to też wyjątkowe zdrowotne kombo – mnóstwo witamin, bogactwo makroelementów i dużo błonnika dla dobrego trawienia. Posiłek idealny!
Sprawdź też inne zdrowe przepisy na lunch:
Gofry wytrawne FIT z wędzonym łososiem
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem
Pełnoziarnista tarta z cukinią i kozim serem
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Składniki
- 800 g batatów
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 papryka czerwona
- 2 duże pomidory malinowe
- ½ czerwonej cebuli
- 100 g roszponki lub rukoli
- świeża bazylia
- świeża kolendra
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
- sezam do posypania
Dressing tahini
- ¼ szklanki tahini
- 1 łyżka miodu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Kroki
Bataty
- Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski.
- Wlej 2 łyżki oleju, dodaj kumin, posyp delikatnie solą. Wymieszaj.
- Przełóż bataty na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Komosa ryżowa
- Komosę ryżową przepłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
- Przełóż ją do garnka i zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż quinoa wchłonie cały płyn.
Dressing tahini
- Połącz wszystkie składniki w misce/wysokim kubku i wymieszaj. Dodaj 1-2 łyżki wody więcej, jeśli sos jest zbyt gęsty.
Pozostałe składniki
- Fasolę przełóż na sitko i przepłucz zimną wodą.
- Pomidory pokrój w ósemki lub w kostkę, paprykę pokrój w długie słupki.
- Cebulę pokrój w piórka.
Połączenie
- Gdy bataty i quinoa ostygną, ułóż je na talerzach razem z fasolą, pomidorami, papryką, cebulą, roszponką i bazylią.
- Polej dressingiem tahini, posyp świeżą kolendrą i czarnym sezamem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!