Kopytka to tradycyjne kluseczki przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Idealne kopytka są mięciutkie i pulchne – gwarantuję, że z tym przepisem dokładnie takie będą.
Kluski smakuję pysznie polane masłem, rumianą bułką tartą lub w towarzystwie sosu, np. gulaszowego bądź grzybowego.
Tradycyjne kopytka – prosty przepis
Kuchnia polska skrobią stoi. W naszym rodzimym kluskowym panteonie znajdziecie m.in. leniwe, lane kluski, pyzy, kluski śląski czy właśnie kopytka.
Tradycyjne kopytka to proste kluski przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Ziemniaki przeciska się przez praskę (lub dokładnie rozgniata tłuczkiem) i miesza z mąką oraz jajkiem do uzyskanie jednolitego ciasta.
Ciasto dzieli się na części, roluje w wałeczki i kroi na mniejsze części. Tak przygotowane kluseczki gotuje się krótko i obiad (prawie ;)) gotowy!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić kopytka żeby były mięciutkie?
Kopytka są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, ale by wyszły idealne, czyli miękkie i pulchne, warto pamiętać o kilku zasadach:
- Ziemniaki powinny być dokładnie rozgniecione, bez grudek.
- Ciasto zaczynamy przygotowywać, kiedy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe. Zimne ziemniaki nie mają takiej plastyczności i może być problem z połączeniem składników.
- Staramy się nie dosypywać mąki! To przede wszystkim z tego powodu, kopytka wychodzą twarde.
- Nie robimy tłoku w garnku – jeśli mamy nieduży garnek, to gotujmy kluski partiami.
- Kluski wyjmujemy, gdy tylko wypłyną na wierzch gotującej się wody.
Z czym podawać kluski?
Kopytka można jeść same, podsmażone tylko na maśle, ze zrumienioną bułeczką czy chrupiącym boczkiem. Ja jednak najbardziej lubię je z sosami.
Świetnie sprawdzi się tu wersja bezmięsna, czyli sos grzybowy z grzybów leśnych lub sos pieczarkowy. Idealne będą też mięsa w przygotowywane w sosach, np. wieprzowina w cydrze z jabłkami, schab w sosie pomidorowym lub polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami.
Sprawdź też inne pomysły na prosty obiad:
Pieczone polędwiczki wieprzowe
Kotlety z łososia z sosem jogurtowym
Kopytka – mięciutkie i delikatne
Składniki
- 1 kg ziemniaków najlepsze będą gatunki bardziej mączyste
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Kroki
- Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Przełóż do miski i odstaw na kilka minut, aż będą tylko lekko ciepłe.
- Dodaj mąkę, jajko i sól. Wymieszaj do powstania jednolitego ciasta. Uwaga! Ciasto będzie klejące, ale staraj się nie dodawać do niego zbyt dużo mąki ponad to, co jest podane w przepisie.
- Podziel ciasto na mniejsze części, przełóż na deskę podsypaną mąką, uformuj z nich wałeczki i pokrój je pod skosem na kopytka.
- Kluski wkładaj do dużego garnka z osoloną wodą, wymieszaj, by uniknąć sklejenia i gotuj do wypłynięcia.
- Podawaj podsmażone na maśle lub polane ulubionym sosem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!