Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem to pyszny pomysł na niebanalne śniadanie.
Idealne, chrupiące i puszyste gofry posmarowane dipem na bazie jogurtu greckiego i serka kanapkowego, z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia. Prosto, pożywnie i obłędnie pysznie.
Jak zrobić gofry wytrawne?
Gofry wytrawne, czy też gofry na słono, przygotowuje się praktycznie tak samo jak popularne gofry na słodko. Jedyną różnicą jest pominięcie w przepisie cukru. Wszystkie pozostałe składniki i kroki przygotowanie pozostają bez zmian.
Żeby przygotować te gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem, polecam Wam skorzystanie z mojego ulubionego przepisu na idealne chrupiące gofry.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Gofry na słono na śniadanie
Bez wątpienia gofry są najpopularniejsze jako deser, na słodko. Podawane z bitą śmietaną, owocami, frużeliną czy pysznymi sosami są obowiązkową słodkością kojarzoną z wakacjami nad polskim morzem.
Gofry mogą być jednak też fantastycznym pomysłem na zdrowe śniadanie, niekonwencjonalny lunch czy nawet obiad. Te wytrawne gofry z dipem ziołowym i wędzonym łososiem z powodzeniem możecie zjeść na każdy posiłek.
Z czym podawać gofry?
Głównymi dodatkami są tutaj dip ziołowy i wędzony łosoś. Możecie urozmaicić te gofry dodając do nich jeszcze orzeźwiającą salsę z pomidorów, grillowane szparagi czy blanszowany szpinak.
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem
Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim
Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem
Składniki
- 1 porcja gofrów
- 150 g wędzonego łososia
- 1 cytryna
Dip ziołowy
- 300 g serka kanapkowego
- 1½ łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- garść szczypiorku posiekanego
- garść koperku posiekanego
- garść natki pietruszki posiekanej
- sól
- pieprz cytrynowy
Kroki
- Przygotuj gofry zgodnie z instrukcją w przepisie.
- Wszystkie składniki na dip wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Jeszcze ciepłe gofry smaruj dipem ziołowym, układaj na nich plastry wędzonego łososia. Skrop rybę sokiem z cytryny i posyp gofry posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!