Zapiekany kurczak po grecku to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Super soczyste ćwiartki lub udka z kurczaka, mnóstwo kolorowych warzyw pachnących świeżymi ziołami, a do tego cytrynowy kuskus z miętą.
To wszystko sprawia, że podając to danie na stół, przeniesiecie się na słoneczne południe Europy.
Zapiekany kurczak po grecku. Pomysł na obiad z piekarnika
Lubię takie obiady, które nie wymagają trudno dostępnych składników i długiego stania przy kuchni. Ten zapiekany kurczak po grecku zdecydowanie spełnia moje wymagania o obiedzie idealnym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach, a przygotowanie go zajmie ok. 30 minut.
Kluczem do sukcesu tego dania jest marynata do mięsa, a dokładnie użycie w niej świeżych ziół. Oczywiście, z braku laku możecie wykorzystać suszone zioła, ale uwierzcie mi – użycie świeżego oregano i tymianku to game changer, który zmieni ten zwykły obiad w danie godne dobrej greckiej restauracji.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zapiekany kurczak po grecku z warzywami. Soczysty i pyszny
Tak jak wspominałam, ogromną rolę w przygotowaniu tego dania odgrywa marynata inspirowana smakami Grecji. Jest w niej oliwa, świeże oregano, świeży tymianek, orzeźwiający sok z cytryny, odrobina musztardy i aromatyczny czosnek.
Mięso kurczaka (najlepiej udka lub ćwiartki) natarte taką marynatą i pozostawione w niej na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc w lodówce), staje się delikatne, kruche, pełne smaku i niesamowicie soczyste.
Jakie warzywa do kurczaka po grecku?
Ten zapiekany kurczak po grecku nie byłby tak samo pyszny bez towarzystwa kolorowych warzyw. Ja zazwyczaj dodaję do niego:
- pomidory koktajlowe
- cukinię
- paprykę
- czerwoną cebulę
- ziemniaki
- oliwki
Warzywa nie potrzebują większego przygotowania. Wystarczy pokroić je w większą kostkę lub plastry, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą i gotowe. Dzięki zapiekaniu staną się słodkie i miękkie.
Kurczak po grecku – z czym podawać?
Ten zapiekany kurczak po grecku idealnie smakuje w towarzystwie cytrynowego kuskusu z miętą, na który przepis znajdziecie poniżej.
Możecie go też podać z inną kaszą, np. bulgur, z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub makaronem orzo. Świetnie pasuje też do niego odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem.
Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:
Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA
Łosoś teriyaki z makaronem soba
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy
Zapiekany kurczak po grecku z warzywami
Składniki
Kurczak po grecku
Marynata do kurczaka:
- duża garść świeżego oregano
- duża garść świeżego tymianku
- 1 cytryna do wyciśnięcia soku
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
Pozostałe:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 100 g sera feta
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 cukinie
- 1½ czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- oliwa
- sól, pieprz
Cytrynowy kuskus z miętą:
- 200 g kaszy kuskus
- 200 ml bulionu warzywnego
- sok z 2 cytryn
- garść świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy
- sól
Kroki
Przygotowanie kurczaka po grecku
- W moździerzu rozgnieć świeże oregano i tymianek.
- Dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
- Natrzyj marynatą kurczaka i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Dużą formę do pieczenia nasmaruj oliwą.
- Pokrój w grube plastry cukinię. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę na ćwiartki.
- Ułóż w formie pokrojone warzywa, dodaj pomidorki. Polej oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
- Na warzywach ułóż kurczaka z marynatą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół) i piecz przez 45-55 minut.
- Po tym czasie posyp danie pokruszoną fetą i piecz jeszcze 10 minut.
- Gdy kurczak się piecze, przygotuj cytrynowy kuskus.
Przygotowanie cytrynowego kuskusu z miętą
- W rondlu zagotuj bulion z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą.
- Przesyp kuskus do miski i zalej gorącym bulionem. Przykryj na 5-7 minut, aż kasza wchłonie płyn.
- Wymieszaj z posiekaną, świeżą miętą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!