Placki z dyni to przepyszny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Są ekstra puszyste, proste w przygotowaniu, super delikatne i po prostu przepyszne! Idealnie smakują z dżemem, syropem klonowym czy miodem.
Placki z dyni – prosty pomysł na śniadanie
Dynia króluje w mojej kuchni jesienią odkąd pamiętam. W moim rodzinnym domu najpopularniejszym daniem była zupa z dyni na słodko z zacierkami – przez wielu znienawidzona, przeze mnie uwielbiana 😉
Sama eksperymentuję z dynią także w wydaniu wytrawnym, jak np. kurczak korma z dynią czy curry z dynią i soczewicą. Ale bez dyni na słodko nie ma jesieni. I dlatego dziś polecam Wam te super puszyste placki z dyni.
Placki z dyni to fantastyczny pomysł na pożywne i pyszne śniadanie. Mogą być też świetnym deserem. Polane aromatycznym syropem klonowym, zaspokoją słodkościowe potrzeby każdego łakomczucha.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Puree z dyni
Żeby zrobić te puszyste placki z dyni potrzebujemy porcję puree z dyni. Jak je przygotować? To bardzo proste, ale czasochłonne, więc pamiętajcie, by ten krok wykonać dzień wcześniej.
Dynię czyścimy, wydrążamy pieczemy w temperaturze 200 stopni w trybie góra-dół przez 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry, przekładamy do blendera i puree z dyni gotowe!
Jeśli do puree używacie wodnistej dyni, warto po zmiksowaniu przełożyć masę na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu.
Żeby te placki z dyni wyszły perfekcyjnie, sprawdźcie dokładny przepis na puree z dyni krok po kroku. Znajdziecie tam też wskazówki dotyczące m.in. rodzajów dyni:
Z czym podawać placki z dyni?
Placki z dyni można podawać solo, ale najlepiej smakują na słodko: polane syropem klonowym lub miodem i z dodatkiem masła. Możecie też dosłodzić je dżemem, konfiturą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
W wersji bardzo rozpustnej można je podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową oraz orzechami (świetnie pasują orzechy pekan lub włoskie).
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Dutch baby – pieczony naleśnik
Placki z dyni
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 200 g puree z dyni
- 2 jaja
- masło klarowane do smażenia
Kroki
- W dużej misce wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon i imbir.
- W mniejszej misce wymieszaj mokre składniki: puree z dyni, mleko, jogurt i jajka.
- Dodaj mokre składniki do suchych, powoli mieszając. Nie ma potrzeby napowietrzania masy, więc składniki można wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. Mieszamy tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz ogień i łyżką nakładaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (u mnie 1 czubata łyżka stołowa = 1 placek).
- Smaż przez ok. 2 minuty, do pojawienia się bąbelków. Przewróć na drugą stronę i smaż 30 sekund – 1 minutę, aż będą rumiane.
- Podawaj polane syropem klonowym lub miodem.
Inspiracja do przepisu: New York Times Cooking
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!